Valtakunnallinen vuoden kylä 2016: Muonion Kerässieppi

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2016 ja kunnianmaininnan saavat kylät palkittiin nyt jo 32. kerran. Palkitseminen tapahtui sunnuntaina 11.9.2016 paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI – juhlaseminaarissa Heinolassa. Suomen Kylätoiminta ry nimesi juhlaseminaarissa myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjät, Vuoden Maaseututoimijan ja Vuoden Maaseutukasvon.

Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi valitaan henkilö, joka on ollut pitkäaikaisesti kehittämässä valtakunnallista ja alueellista toimintaa. Suomen Kylätoiminta ry antaa Maaseututoimija-tunnustuksen henkilölle, joka on pitkäjänteisesti ja ansioituneesti kehittänyt maaseutua. Vuoden Maaseutukasvo -tunnustus annetaan henkilölle, joka on ollut julkisuudessa myönteisesti esillä kylätoimintaan ja maaseutuun liittyvissä asioissa, vahvistanut toimillaan tai esimerkillään maaseudun ja kylien kehittämisen profiilia sekä myönteistä julkisuuskuvaa ja tehnyt näin suomalaista maaseutuelämää tunnetuksi.

Nämä pitkäaikaisesta kehittämistyöstä jaettavat palkinnot puhuvat koko Suomen yhteiskuntaa palvelevasta

työstä. Palkinnonsaajien tarkemmat valintaperusteet ovat samassa järjestyksessä liitteenä.

– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Yhteisövastaava Tarja Martikainen (Iisalmi, Pohjois-Savo)

– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Emeritus emäntä Eila Puhakainen (Juva, Pohjois-Savo)

– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Teknikko (eläk.) Matti Sevonkari (Raahe, Pohjois-Pohjanmaa)

– Vuoden Maaseututoimija 2016: Toiminnanjohtaja Anne Anttila (Pello, Lappi)

– Vuoden Maaseutukasvo 2016: Kirjailija, käsikirjoittaja, FT Kirsti Manninen (Mäntsälä, Uusimaa)

– 2. Kunniamaininta Vuoden Kylän valinnassa: Lohjan Saaristo (Lohja, Uusimaa)

– 1. Kunniamaininta Vuoden Kylän valinnassa: Pihlajavesi (Keuruu, Keski-Suomi)

– Vuoden Kylä 2016: Kerässieppi (Muonio, Lappi)

 

Vuoden Kylä 2016: Kerässieppi

Suomen Kylätoiminta ry on valinnut Vuoden Kyläksi 2016 Kerässiepin kylän Muoniosta Lapista. Kerässieppi tunnetaan aktiivisena, nykyaikaisena ja uskaliaana kylänä, jonka voimannäytöt ovat erittäin vahvat.

Vanha sananparsi Voimaa kuin pienessä kylässä istuu Muonion Kerässieppiin häkellyttävän hyvin. Tunturien sylissä sijaitsevan kylän asukasluku on 45, johon suhteutettuna näytöt aktiivisesta tekemisestä ovat suorastaan päätä huimaavat. Esimerkiksi Kyläverkko-valokuituhanke on mahdollistanut sähköiset palvelut kaikille naapurikyliä myöden ja talkoovoimin rakennettu kylätalo toimii kylän vahvana sydämenä.

Kerässiepissä hankerahoituksen merkitys on ymmärretty ja juurrutettu kyläläisiin. Yhteistyö Leader Kyläkulttuuria tuntureitten maassa ry:n kanssa onkin ollut tiivistä useiden hankkeiden merkeissä. Eikä Kerässiepissä tyydytä pintaraapaisuun: rannankunnostushanke merkitsee usein uimarannan parantamista, mutta Kerässiepissä rakennettiin myös 20-paikkainen venelaituri. Taannoin hankituilla puuntyöstökoneilla on totisesti ollut käyttöä.

Kerässiepin kehittämisajatuksena on ja on ollut, että päämäärä saavutetaan vain omalla tekemisellä ja luottamuksella. Kerässiepissä ei siis ole jääty odottamaan valmista vaan tehty itse. Valtakunnallinen Vuoden Kylä kiittelee tehneensä mahdottomia mahdolliseksi kunnan ja muiden toimijoiden täydellisen luottamuksen ansiosta.

Voimavaranamme ovat aktiiviset, rohkeat, vastuulliset ja yhteistyöhön sitoutuneet kyläläiset sekä mahtava yhteishenki, viestitetään Kerässiepistä ja se on helppo uskoa.

Kerässieppi sijaitsee 20 kilometriä Muonion kirkonkylästä koilliseen, Pallastunturien länsiosassa. Lähin kaupunki Rovaniemi on 250 km päässä. Kerässieppiä ympäröi kaunis luonto ja puhtaat kalavedet. Matkailulle on hyvät puitteet.

Valtakunnallisen Vuoden Kylän valinta ei sinänsä ole kilpailu vaan Suomen Kylätoiminta haluaa nostaa esiin monipuolista ja vastuukantoista kylien kehittämistä sekä lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta. Vuoden Kylät tarjoavat hyviä esimerkkejä erilaisista toimintatavoista. Kerässieppi teki valintaraatiin vaikutuksen mm. vastuunkantokyvyllään ja tulevaisuudenuskollaan.

Valtakunnallinen Vuoden Kylä valitaan aina maakuntien Vuoden Kylien joukosta. Kerässieppi on siis myös Vuoden lappilainen kylä 2015.

Yhteystiedot: Raili Sieppi, puh. 040 039 9088,sieppi.raili@gmail.com

Lisätietoja: Lapin kyläasiamies Pirjo Riskilä, puh. 040 149 5919, lapin.kylaasiamies@elisanet.fi

Kylän kotisivut: www.kerassieppi.fi

 

Kirjoittanut:
Marjut Haapanen
Koko kylä kotouttaa -koordinaattori
Suomen Kylätoiminta ry
marjut.haapanen@kylatoiminta.fi
+358 40 717 5731
Hakkolantie 18, 61270 Luopajärvi
http://www.kylatoiminta.fi

Vastaa