Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2015

Toimintakertomus vuodelta 2015

TOIMINTAKERTOMUS 2014

Toimintakertomus vuodelta 2014

TOIMINTAKERTOMUS 2013

Toimintakertomus vuodelta 2013 (DOC)

TOIMINTAKERTOMUS 2011

1. Varsinainen toiminta

Yhdistys on pitkäjänteisen kehittämistyönsä ansiosta saanut jalansijaa, yhdistys koetaan vakavasti otettavaksi toimijatahoksi. Yhdistys on saanut lausuntopyyntöjä sekä kutsuja erilaisiin työryhmiin. Valtionavun kasvaminen ja saatu hankerahoitus ovat mahdollistaneet aikaisempaa laajemman ja monipuolisemman toiminnan.
Vuoden 2010 alusta alkaneet toimintaryhmien Pohjois-Kymen Kasvu ry:n ja Kehittämisyhdistys Sepra ry:n rahoittamat osa-aikaiset Sopiva Kylä –hankkeet jatkuivat suunnitellusti vuonna 2011.
Vuoden aikana hanketoiminnan lisäksi valittiin Kymenlaakson vuoden kylä, oltiin järjestämässä Maaseutufoorumia, toimitettiin neljä kyläkirjettä, tilattiin kyliin MaaseutuPlus-lehteä sekä osallistuttiin Suomen Kylätoiminta ry:n tapahtumiin.
Kyläasiamies on tehnyt peruskylätoimintaa 20 % työosuudella alkuvuoden ja 1.8.2011 alkaen 40 % työajalla.

1.1. Tilaisuudet ja tapahtumat

Maakunnallinen Maaseutufoorumi järjestettiin viidennen kerran maaseutujärjestöjen ja aluekeskushankkeiden kanssa yhteistyössä 13.4.2011 Merikeskus Vellamossa. Kymenlaakson Kylät ry oli tiiviisti mukana tapahtumajärjestelyissä. Päivän teema ”Jokos nyt on markkinat” kokosi kiinnostuneita kuulijoita reilut 150. Puhujina kuultiin mm. tutkija Ritva Pihlajaa, Aviomiespalvelua pyörittävää Petteri Ikosta, valtakunnallista kylähullua Seppo Lehtistä, yrittäjä Eija Klauckea, Hallan reitin ystävät ry:n puheenjohtaja Sami Hännistä ja elokuvaohjaaja Markku Pölöstä. Tilaisuuden juonsi Veli-Matti Karén. Välipalaohjelmasta vastasi Purhon naisten näytelmäryhmä. Samassa yhteydessä järjestettiin ensimmäiset Kymenlaakson Maaseutumarkkinat, joissa myös Kymenlaakson Kylät ry ja Sopiva Kylä –hanke oli mukana. Kävijämääräksi arvioitiin noin 4000 kävijää. Voimistuvat Kylät –kampanja saapui Haminaan 7.- 8.102011. Kaksipäiväinen tilaisuus sai liikkeelle 78 osallistujaa. Kyläasiamies teki osuutensa Sopiva Kylä Etelä-Kymenlaaksossa -hankkeen puitteissa.
Yhdistys ei järjestänyt vuoden aikana muita tapahtumia foorumin ja yleisten kokousten lisäksi.
Kyläasiamies Sirpa Vähäuski on pyrkinyt osallistumaan kylätoimijoiden kutsusta erilaisiin kyläkokouksiin ja muihin yksittäisten kylien tapahtumiin ja tilaisuuksiin.
Yhdistyksen muuta toimintaa toteutettiin hanketyönä ja siitä tarkemmin toimintakertomuksen kohdassa 3.

1.2. Vuoden kylä, Kylätoiminnan tiennäyttäjä, Maaseututoimija ja Kylämyönteinen Kunta

Kymenlaakson vuoden kyläksi valittiin Iitistä Maakansan Kyläyhdistyksen toiminta-alue. Valintaan osallistuivat Kymenlaakson Liitto, Kehittämisyhdistys Sepra ry ja Pohjois-Kymen Kasvu ry. Valintatoimikunta koottiin Kymenlaakson Kylät ry:n, Pohjois-Kymen Kasvu ry:n ja Kehittämisyhdistys Sepra ry:n edustajista. Valintatoimikunta teki esityksensä mainittujen tahojen hallituksille, jotka hyväksyivät ne kokouksissaan. Tämän jälkeen ehdotus meni vielä Kymenlaakson Maakuntahallituksen käsiteltäväksi. Kymenlaakson Liitto palkitsi kylän 1000 euron rahapalkinnolla. Palkitseminen suoritettiin Maakansan seurantalolla kylän omassa taidenäyttelyn avajaistapahtumassa 28.5. Palkitsijoina olivat vt. maakuntajohtaja Juha Haapaniemi ja Pohjois-Kymen Kasvu ry:n puheenjohtaja Kari Jokinen. Perusteina valinnalle olivat viiden erillisen kyläalueen tiivis toiminta yhteisessä kyläyhdistyksessä, hyvä tiedotus ja oman alueen monipuolinen ja ennakkoluuloton kehittäminen. Maakansan alueella on panostettu etenkin lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien kehittämiseen ja lapsiperheiden palveluihin.

Toista kertaa valittiin Kymenlaakson Kylätoiminnan tiennäyttäjä, joksi 2011 nimettiin Elimäen Niinimäeltä Maija Mikkelä. Maija toimi ensimmäisen kaksivuotiskauden Kouvolan kylien neuvottelukunnan puheenjohtajana ja useita vuosia oman kotikylän yhdistyksessä puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.
Vuoden maakunnallinen Maaseututoimija 2011 puolestaan on maaseutuasiamies Tapio Heikkilä, joka on vuosikausia kannustanut kyliä hanketoimintaan ja juurruttanut Leader-toimintatapaa alueelle.

Kymenlaaksossa ensimmäistä kertaa valittu kylämyönteinen kunta on Virolahti. Palkitsemisen suoritti varapuheenjohtaja Marjo Lehtimäki Virolahti-viikon Hapanvellijuhlassa 17.7.2011. Valinnan perusteluina oli kunnan ja kylien hyvin tiivis yhteistyö ja kunnan positiivinen suhtautumistapa kylien kehittämiseen.

1.3. Tiedotus

Kylille lähetettiin kirjepostina 4 kyläkirjettä, kunkin levikki oli noin 400 kpl. Lisäksi tiedotettiin kokouksista lehti-ilmoituksin. Tärkeä tiedotusväline ovat yhdistyksen nettisivut, joilla oli vuoden aikana noin 16000 kävijää. Lisäksi kyläasiamies on lähettänyt laajalla jakelulla sähköpostitiedotteita kylätoimijoille.
Tieto on kulkenut myös yhteistyökumppaneiden kautta (Leader-toimintaryhmät) ja Maaseutujärjestöjen yhteistyöryhmän sähköpostilistojen kautta.
Yhdistys on omalta osaltaan vastannut valtakunnallisen kylätietouden levittämisestä tilaamalla reilut 100 MaaseutuPlus -lehteä jäsenyhdistyksilleen ja hallitukselle sekä yhteistyökumppaneilleen ja kirjastoihin.

1.4. Yhteistyö

Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Leader-toimintaryhmät Pohjois-Kymen Kasvu Ry ja Kehittämisyhdistys Sepra ry. Molemmat kehittämisyhdistykset ovat edustettuina yhdistyksen hallituksessa. Kehittämisyhdistys Sepra ry:n hallituksessa ovat olleet mukana Sami Porkka ja Heli Varjakoski.
Pohjois-Kymen Kasvu ry:n hallitustyöskentelyyn on osallistunut Ilpo Ruokonen.
Kymenlaakson Kylät ry:n aloitteesta toimintansa aloittanut maaseutujärjestöjen yhteistyöryhmä kokoontui 6.9. aiheenaan mm. Maaseutufoorumin alkujärjestelyt. Muutoin vuoden mittaan vaihdettiin sähköposteja muutamasta ajankohtaisesta asiasta.
Keskeinen yhteistyökumppani on luonnollisesti ollut myös Suomen Kylätoiminta ry SYTY. Hallituksen jäsenet ja kyläasiamies ovat osallistuneet mahdollisuuksien mukaan järjestettyihin valtakunnallisiin koulutuksiin sekä kyläasiamiesverkostoa ylläpitäviin tilaisuuksiin.
Kymenlaakson Kylät ry:n ja Pohjois-Kymen Kasvu ry:n aloitteesta yhteen kootut uuden, suuren Kouvolan kaupungin kylätoimijat ovat toimineet aktiivisesti Kouvolan kylien neuvottelukunnassa, jonka toimintaa on johdettu kaupungin ja sen maaseutupalveluiden toimesta. Kymenlaakson Kylät ry:n edustaja neuvottelukunnassa on ollut kyläasiamies Sirpa Vähäuski ja varalla hallituksen jäsen Kati Lavonen.
Kouvolan ja Iitin seudulle perustettu Osuuskunta Kymijoen Kyläkuitu tavoittelee valokuituverkon rakentamista haja-asutusalueelle siten, että jokaisella halukkaalla on mahdollisuus 100 Megan yhteyteen. Kyläkuidun kanssa on vuoden aikana tehty paljon yhteistyötä niin tilaisuusjärjestelyissä kuin tiedotuksessakin.
Kymenlaakson Kylät ry kommentoi Kouvolan ensimmäistä maaseutuohjelmaa marraskuussa 2011.
Kansanedustajatapaamisia on pyritty säännöllisesti järjestämään koko Kaakkois-Suomen aluetta koskien toimintaryhmät ja maakuntien kyläyhdistykset yhdessä. Vuoden 2011 tapaaminen siirtyi aikatauluongelmien vuoksi alkuvuoteen 2012.

 

1.5. Maakunnallinen kylien kehittämisohjelma

Maakunnallinen kylien kehittämisohjelma, jota päivitettiin tammikuussa 2011 vuosille 2011 – 2013, on edelleen voimassa ja käytössä. Seuraavaa ohjelmaa vuodesta 2014 alkaen laaditaan samassa aikataulussa toimintaryhmien uuden kauden ohjelmatyön ohella.

 

2. Hallinto ja jäsenet

2.1. Jäsenet

Yhdistyksen jäseninä oli toimintavuonna 66 kyläyhdistystä ja 59 henkilöjäsentä. Kyläyhdistyksen jäsenmaksu on vuonna 2011 ollut 25 euroa ja henkilöjäsenmaksu 10 euroa. Kannattajajäseninä ovat olleet Kouvolan, Haminan, Pyhtään, Iitin, Miehikkälän ja Virolahden kunnat. Kuntien kannatusjäsenmaksu on porrastettu asukasluvun mukaan siten, että alle 10 000 asukkaan kunta maksaa 100 euroa (Miehikkälä, Virolahti, Iitti ja Pyhtää), yli 10 000, mutta alle 50 000 asukkaan kunta 200 euroa (Hamina) ja yli 50 000 asukkaan kunta 400 euroa (Kouvola, Kotka)

 

2.2. Yhdistyksen kokoukset

Vuosikokous pidettiin 19.4. Kytöahon Kylätalolla Kuusankoskella. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset vuosikokousasiat. Kokouksen alussa kuultiin Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun VaPePan puheenvuoro. Kokouksessa oli mukana 12 henkilöä.
Syyskokous pidettiin 18.10. Siikavan Kylätalolla Jaalassa, Kouvolassa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset syyskokousasiat, valittiin hallitus vuodelle 2011 sekä hyväksyttiin ao. vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kokoukseen osallistui 15 henkilöä. Ennen kokousta kuultiin Sadan Megan Maakunta –hankkeesta projektipäällikkö Erkki Ropen puheenvuoro sekä projektinvetäjä Juha Kokkosen ajankohtaiskatsaus.

 

2.3. Hallitus ja tilintarkastajat

Yhdistyksen hallitukseen kuuluu 6 jäsentä ja puheenjohtaja. Jokaisella varsinaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Hallituksessa on ollut toimintaryhmien edustus vuodesta 2004 lähtien. Muutoin hallitusjäsenet edustavat kylätoimijoita ja maaseudun kehittäjiä. Hallitusjäsenten valinnassa on mahdollisuuksien mukaan pyritty alueelliseen kattavuuteen.

Hallitukseen ovat kuuluneet:

tr>

Varsinainen Varajäsen
Puheenjohtaja Jarmo Tähtinen, Iitti
Varapuheenjohtaja Marjo Lehtimäki, Sepra ry, Hamina/Pyhtää Marja Sorvo, Sepra ry, Hamina/Kotka
Ilpo Ruokonen, Elimäki, Kouvola Matti Hälikkä, Jaala, Kouvola
Heli Varjakoski, Virolahti Esko Niskanen, Virolahti
Anne Mettälä. Kasvu ry, Kouvola/Iitti Leena Borg, Jaala, Kouvola
Sami Porkka Anjalankoski, Kouvola Taloudenhoitaja Tapani Mikkola, Jaala, Kouvola
Kati Lavonen, Miehikkälä Leena Kataikko, Miehikkälä
Hallitus kokoontui vuoden aikana 7 kertaa. Hallituksen kokouksiin on hallitusjäsenten lisäksi osallistunut kyläasiamies Sirpa Vähäuski, joka on toiminut vuonna 2011 yhdistyksen sihteerinä. Vuoden viimeinen kokous pidettiin Polven juustolassa, jolloin vietettiin samalla hallitusväen pikkujoulua.Kyläasiamies / hallituksen jäsenet ovat osallistuneet Sytyn järjestämiin koulutuksiin seuraavasti:Sytyn neuvottelupäivät 19. – 20.5. Tikkurilassa, Sirpa Vähäuski Kyläasiamiesten tapaaminen 6. – 7.6. Viitasaarella, Sirpa Vähäuski. Sytyn neuvottelupäivät 8. – 9.12. Riihimäellä, Marja Sorvo, Sami Porkka ja Sirpa Vähäuski Sytyn kevätkokouksessa 28.4. sekä vuosikokouksessa 30.11. Kymenlaakson Kylät ry:stä kokousedustajana paikalla oli Sirpa Vähäuski. Sytyn strategiapäivään 4.10. Helsingissä osallistuivat Marjo Lehtimäki, Jarmo Tähtinen ja Sirpa Vähäuski. Maaseutututkijoiden tapaamisessa 18. – 19.8. Varsinais-Suomessa, oli paikalla Sirpa Vähäuski Sadan Megan maakunta –hankkeessa (ylimaakunnallinen hanke) ohjausryhmän jäsenenä on Sirpa Vähäuski. Ryhmä kokoontui kolme kertaa 10.3. ja 16.6. sekä 21.10. Lahdessa. Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun Vapepan maakuntatoimikunnassa on edustajana ollut Sirpa Vähäuski, joka osallistui kokoukseen Lappeenrannassa 13.10. Kylien bisneskeissit –hankkeessa (valtakunnallinen hanke) ohjausryhmän jäsenenä on Sirpa Vähäuski. Ryhmä kokoontui kerran 22.11. Lahdessa. Kotkan 4H:n Saletisti natsaa –hankkeen seurantaryhmässä on ollut Sirpa Vähäuski, Ryhmä kokoontui 23.11. Kotkassa Kymenlaakson Kylät ry järjesti Sadan Megan Maakunta –hankkeen maakuntapalaverin Kouvolassa 31.3. Kyläasiamies Sirpa Vähäuski kävi Etelä-Karjalan Kylien seminaaripäivässä 10.5. Imatralla kertomassa maaseutujärjestöjen yhteistyöryhmän työstä. Kyläasiamies Sirpa Vähäuski kuului valtakunnallisen vuoden kylähullun valintaraatiin, joka kokoontui Iitissä 11.5. Kyläasiamies Sirpa Vähäuski osallistui Kymijoen Kyläkuidun opintoretkelle 31.5. Matka suuntautui Pohjanmaalle. Kyläasiamies Sirpa Vähäuski osallistui Silmun yhteistyöhankkeen hankeretkelle 29.9. Retkellä tutustuttiin mm. Vuoden valtakunnalliseen kylään Vihtijärveen. Valokuitutapahtumaan Malmgårdissa 11.10. osallistui kyläasiamies Sirpa Vähäuski. Hallitusten yhteistapaamiseen Kymen Paviljongilla 1.11. osallistui Sami Porkka, Ilpo Ruokonen ja Sirpa Vähäuski. Etelä-Karjalan Kylien 30 hengen retkiseurue pysähtyi 10.11. Elma-messumatkalla Enäjärven kylätalolle. Kyläasiamies Sirpa Vähäuski piti ajankohtaiskatsauksen Kymenlaakson Kylät ry:n perus- ja hanketoiminnasta. Kouvolan alueen järjestöyhteistyötä pohtivaan Pajapäivään Kuusankosken Etapissa 19.11. osallistui kyläasiamies Sirpa Vähäuski. Kymenlaakson Kylät ry oli esillä Eläinten Joulu –tapahtumassa Kouvolan raviradalla 3.12. sekä Manskin joulumarkkinoilla Kouvolassa 10.12.

Hallitukselle ei ole maksettu palkkioita, ainoastaan matkakorvauksia.

Vuoden 2011 tilien ja talouden tarkastajana on toiminut Jarmo Kuntonen ja varalla Pasi Varis.

2.4. Henkilöstö

Yhdistyksen palkattu toimihenkilö on ollut kyläasiamies Sirpa Vähäuski. valtionavulla rahoitettavien peruskylätoimintatehtävien osuus työajasta on 20 %. 1.8.2011 alkaen työosuutta nostettiin 40 %:iin. Kyläasiamiehen päätyön muodostavat osa-aikaiset, paikallisten toimintaryhmien rahoittamat Sopiva Kylä –hankkeet, joiden työaika kummassakin hankkeessa on 30 %. Kirjanpitoon ja taloudenhoitoon liittyvät tehtävät ovat olleet hoidettavina Tiemi Oy:llä.

2.5. Huomionosoitukset

Vuoden Kylän palkitsemistilaisuudessa 28.5.2011 luovutettiin kylätoiminnan hopeiset ansiomerkit kylätoiminnan tiennäyttäjälle Maija Mikkelälle sekä maaseututoimijalle Tapio Heikkilälle. Suomen Kylätoiminta ry:n ehdotuksesta Tapio Heikkilälle haettiin myöhemmin vuonna 2011 kylätoiminnan kultainen ansiomerkki. Se luovutettiin Voimistuvat Kylät –tilaisuudessa Haminassa 7.10.2011.

3. Hanketoiminta

Vuoden 2010 alusta alkoivat kolmivuotiset osa-aikaiset Sopiva Kylä –hankkeet. Kehittämisyhdistys Sepra ry rahoittaa hanketta Kylien Lähipalvelut – Sopiva Kylä Etelä-Kymenlaaksossa –hanketta ja Pohjois-Kymen Kasvu ry rahoittaa Kylien Lähipalvelut – Sopiva Kylä Pohjois-Kymenlaaksossa –hanketta. Kummassakin hankkeessa hankevetäjän/kyläasiamiehen työaika on 30 %. Hankkeita on toimintavuonna 2011 jatkettu suunnitellusti.
Joulukuussa 2011 yhdistys haki toimintaryhmiltä Kehittämisyhdistys Sepra ry.ltä ja Pohjois-Kymen Kasvu ry:ltä alueiden välistä, osa-aikaisen hankkeen hankerahoitusta maakunnallisen kyläportaalin luomiseen. Hankesuunnitelman laadinnasta vastais kyläasiamies Sirpa Vähäuski. Hankerahoitus sai myönteiset lausunnot ja toiminta alkaa vuonna 2012.

Sopiva Kylä -hankkeissa oli vuoden 2011 kaikkiaan 105 erilaista tilaisuutta, tapahtumaa, neuvottelua ja palaveria. Näihin osallistui yhteensä 1020 henkilöä. Hankkeet järjestivät kokonaan itse tai yhteistyöverkoston kanssa kyläiltoja ym. v astaavia tapahtumia 33 kpl. Erilaisia yhteistyöneuvotteluita tai palavereja oli 33. Muiden järjestämissä tilaisuuksissa oltiin 15 kertaa. Hanketyöryhmä kokoontui yhden kerran.

Kouvolan Kylät esittäytyvät –kirjanen, jota tehtiin yhdessä Kouvolan kaupungin maaseutupalveluiden ja Pohjois-Kymen Kasvu ry:n kylätalo-kyläsihteeri –hankkeen kanssa, saatiin jakeluun tammikuussa 2011. Kymenlaakson Kylät ry otti kirjasesta lisäpainoksen, jolla täydennettiin jakelua. Loppuerästä noin 80 kpl myytiin kustannuksia kattavasti 10 euron kappalehintaan. Vastaava Iitin Kylät –kirjanen ilmestyi kesällä 2011.
Palvelukartoituskyselyitä ja niiden jatkotoimia jatkettiin Jaalan kirkonkylällä, Utissa, Tuohikotissa, Virojoella ja Saaramaalla. Uusia kyselyitä aloitettiin Kaipiaisten, Perheniemen, Lyöttilän ja Hirvikosken kanssa.
Anjalankosken yrittäjien kanssa oltiin tekemässä alueen palveluluetteloa.

 

4. Talous

Valtionavun kasvaminen ja saatu hankerahoitus ovat mahdollistaneet aikaisempaa laajemman ja monipuolisemman toiminnan. Valtionavun turvin on voitu maksaa osa kyläasiamiehen palkasta, osallistua erilaisiin tapahtumien kustannuksiin, järjestää koulutusta, hoitaa tiedotusta ja maksaa hallinnon kulut. Lisäksi käyttövaroja on saatu jäsenmaksujen avulla. Kouvolan kaupunki on kannatusjäsenmaksun lisäksi myöntänyt Kymenlaakson Kylät ry:lle kyläyhdistysten kylätoiminta-avustuksen ja aktiivisuuslisän yhteensä 400 euroa. Avustus on käytetty Kouvolan alueen kylille kohdistuvaan tiedotustoimintaan. Yhdistyksen varainhankintaa kokeiltiin joulukuussa villasukkien myynnillä, mutta tulokset jäivät vaatimattomiksi. Hankerahoitusta on käytetty kyläasiamiehen palkkakustannuksiin, tilaisuus- ja tapahtumajärjestelyihin, tiedotukseen ja muihin hankkeen kuluihin. Hankerahoitusta on käytetty ainoastaan hankkeisiin kohdistuviin toimenpiteisiin.