Terveisiä Turkialta!

Haminan Turkialla 31.7.2013

Sain sitten tämänkin päivän nähdä, että pääsen kirjoittamaan blogiin. Tosin yhtenä monista. Suuri kunnia joka tapauksessa. Piti oikein opiskella vähän, kun ei kansakoulussa aikanaan tästä mitään opetettu. Että mikä ihmeen blogi? Nyt sitten vähän tiedän, opiskeluhan kannattaa aina. “Tyylilajille tunnusomaista on ajankohtaisuus, spontaanius, ja henkilökohtaisuus”. Katsotaan, miten tällä tietomäärällä pärjää.

Kyläportaalin blogiin kylien asioita. Saattaa lipsahtaa seudun, maakunnan, jopa valtakunnankin asioihin, en takaa. Ajankohtaisista kylien asioista minulla on tällä hetkellä oikein hyvä mieli. Tärkeitä hankkeita on saatu maaliin, ja toisia on hyvää vauhtia etenemässä. Mm Haminan kyläkirjanen saatiin painosta juuri sopivasti myytäväksi kesän tapahtumissa. Mielestäni kirjanen on oikein hyvä, eri tekijöidensä näköinen, ja sitä kautta kylien elämän makuinen. Kauppakin on käynyt. Hintaa tosin on hämmästelty, eihän kahdella eurolla nykyään saa oikein mitään. Tärkeintä lienee kuitenkin se kylissä edelleen vahvistunut yhteishenki, ja tekemisen meininki. Sitä varmaan kaikki yhdessä edelleen kehitämme, ja ylläpidämme.

Muutamiin tapahtumiin olen osallistunut, ja osaltaan näistäkin on se hyvä mieleni syntynyt. Suur-Miehikkälän “pikkumarkkinoilla” oli nähtävissä talkoohenkeä parhaimmillaan, sanoisinko Miehikkälän malliin. Edellisen päivän seminaarissa kuultiin hyviä alustuksia, ja käytiin hyvää kweskustelua. Toivottavasti jatkuu ensi kesänä. Olin parina päivänä myös erämessuilla, KyKy:n osastolla, mikä antoi jo oikein maakunnallisen keskustelun mahdollisuuksia. Jostain syystä vain en saanut niitä villasukkia myydyksi kuin kaksi paria, vaikka “kyllä Tessu parhaansa yritti”. Ehkä jokin yhteys tällä on siihen, että aurinko poltti niinä päivinä käsivarret oikein kunnolla?

Eniten on mieltäni silti lämmittänyt “omalla” Pyhällön alueella entisestä hyvästä tasosta vielä kovin virkistynyt kylätoiminta. Tähän kyläportaali- hankkeeseen liittyen on avattu uudet internet- sivut, ja sielläpä on jo varsin paljon sisältöäkin. Käykää katsomassa, www.pyhalto.fi. Oman, perinteisen pulkkamäkitapahtuman innoittamana saatiin talvella, ikäänkuin vähin äänin, kaksi pulkkamäen maailmanmestarutta, sekä useita himmeämpiä mitaleita! Myös jo pitkään jatkunut kesätoritoiminta paisuu paisumistaan. Siis lauantaisin, juhannusaatosta heinäkuun loppuun, 10.00 – 12.00. Tämän kesän huippuna taisi olla viime lauantain viimeinen tori, vanhojen autojen, traktoreiden, ym koneiden ja laitteiden näyttelyineen. Sielläkin silmin ja korvin havaittavissa yleinen hyvän mielen hyrinä, ja yhdessä viihtyminen. Niin, että on tämä “kylävouhkan” työ ja harrastus aina joskus hyvin palkitsevaakin!

Tässä tätä ajankohtaisuutta, ja henkilökohtaisia tuntemuksia lyhyesti, ja pintaraapaisuna. Jatkossa, kun tämä blogi lähtee oikiein hyvin siivilleen, aion kirjoitella jotakin ainakin aiheesta, “saako suomalainen Suomessa rakentaa asuinrakennuksensa omalle maalleen minkään, tai kenenkään estämättä?”. Mielestäni nimittäin saa, se on perustuslain, sekä maankäyttö- ja rakennuslain turvaama kansalaisen perusoikeus. Mutta vahvasti toisenlaisiakin näkemyksiä esitetään. Tästä mielelläni näkisin kommentteja jo tässä vaiheessa. Tästä, ja kaikista mahdollisista aiheista voimme keskustella tässä, ja oikeastaan enemmän tuolla foorumin puolella, jos olen oikein ymmärtänyt. Toivottavasti sivusto lähtee oikeasti vauhdilla liikkeelle, paljon hyvää työtä tämän eteen on tehty, ja tarve asialliselle keskustelupalstalle on varmasti olemassa. Vielä on kesää jäljellä, hyvää jatkoa sille, ja kirjoitellaan!

Jouko Yläjääski, vanhempi maanviljelijä, KyKy:n varapuheenjohtaja

Vastaa