MTK, Kyyti ja CoReorient yhteistyöhön maaseudun kuljetusten uudistamiseksi

MTK, Kyyti Group ja Coreorient avasivat sunnuntaina verkkosivun www.kaikkikyytiin.fi. Sivustolla kerrotaan mm. taustoista, yrittäjäksi ryhtymisestä, kuntien hankinnoista ja meneillään olevista piloteista. Kampanjaan liittyy sekä viestintää, maaseudun edunvalvontaa että uusien mallien kehittämistä. MTK, Kyyti ja CoReorient eivät halua tehdä tätä pelkästään keskenään vaan kutsuu Teidät kaikki mukaan luomaan maaseudun kuljetukset uudelleen. Sivustolla kerrotaan myös mukana olevista kumppaneista. Mukaan lähteviltä ei kaivata rahoitusta vaan yhteisen asian eteenpäinvientiä.

Alla olevien linkkien takana pari tiedotetta asiasta. Toivottavasti kaikki voivat osaltaan näitä jakaa esim. sosiaalisessa mediassa, tunnisteella #kaikkikyytiin.

https://www.kaikkikyytiin.fi/mtk-aikoo-uudistaa-maaseudun-kuljetukset/

https://www.kaikkikyytiin.fi/maaseudulla-tarvitaan-uusia-kuljetusratkaisuja-kerrotaan-kihnion-kunnasta-ja-tynkkylan-lomaniemesta/

TAUSTA JA TAVOITTEET

Maaseudun kuljetusten ja joukkoliikenteen saatavuus ovat monin paikoin heikkoa. Tämä aiheuttaa vaikeuksia maaseudun kehittämiselle, asumiselle ja yrittäjyydelle, oma auto on välttämätön.  Olemme esimerkiksi MTK:ssa pitäneet ongelmaa esillä jo pitkään. Nyt liikennepalvelulain muutokset sekä palvelukehitys antavat mahdollisuudet luoda maaseudun kuljetukset uudelleen.

Tästä syystä MTK yhdessä Kyyti Groupin ja Coreorient oy:n lanseerasivat Kaikkikyytiin kampanjan. Tässä yhteistyössä haluamme tuoda esille, miten maksulliset henkilökuljetukset, kimppakyydit ja tavarakuljetukset voidaan järjestää maaseudulla. Maaseudulla ei voida nojata pelkästään perinteiseen julkiseen liikenteeseen, lisäksi taksipalvelut vaativat kehittämistä. On luotava malli, jolla maaseudulla kulkevia ajoneuvoja hyödynnetään fiksusti. Esimerkiksi yhteiskunnan maksamiin kuljetuksiin, kuten koulu- ja vanhuskyydit, pitää pystyä yhdistämään myös maksua vastaan tarjottavia kuljetuksia. Lisäksi tavarankuljetuksia voidaan hoitaa joukkoistetuilla työkaluilla.

Asia tuodaan  esille nyt, koska lakimuutokset mahdollistavat uudentyyppiset kuljetukset ja markkinoille tulleet sovellukset antavat työkalut. Laajemmat yrittäjiltä ostettavat kuljetukset antavat myös paremmat mahdollisuudet maaseudun nykyisille takseille sekä myöskin pohjaa uudesta liiketoiminnasta haaveileville.  Eli emme ole romuttamassa esimerkiksi taksiyrittäjien elinkeinoa vaan laajentamassa heidänkin ulottuvilla olevaa kakkua.

Maaseudulle potentiaaliset hyödyt ovat lukuisia: Omat kulkumahdollisuudet paranevat, asiakkaiden kulkumahdollisuudet paranevat, tavaralogistiikka paranee, yrittäjille tulee mahdollisuuksia kuljetusyrittäjyydessä ja tarve useiden ajoneuvojen omistamiseen vähene.

MTK:n rooli on etenkin viestinnällinen ja edunvalvonnallinen. Haluamme nostaa esille maaseudun merkitystä sekä uusia tarjolla olevia ratkaisuja sekä sitä, miten olemassa olevat toimintatavat saadaan käyttöön. Mallit ovat myös kustannustehokkaita ja ilmastoystävällisiä. Kaikkikyytiin yhteistyössä tullaan tämän vuoden aikana haastamaan mukaan erilaisia tahoja. Jos maaseutu ei menesty, ei voi muukaan Suomi menestyä. Kyyti ja coreorient vastaavat omien sovellustensa kehittämisestä.

Lanseeraus tapahtui viikonloppuna. Pikavoittoja ei kuitenkaan ole luvassa. Ensin on välttämätöntä lisätä yleistä ymmärrystä siitä, että maaseudullakaan ei tarvitse olla kyytiä vailla. Hiljalleen ihmiset alkavat käyttämään näitä joukkoistettuja välineitä. Asukkaat pääsevät liikkeelle, tavarat asiakkaille ja esimerkiksi matkailijat maaseutumatkailukohteisiin. Muutaman vuoden kuluttua voi olla normaalia, että oman auton starttaamisen asemasta maaseudulla kyyti tulee kutsuttuna. Tarve esimerkiksi omistaa useampia autoja vähenee. Matkaketjut toimivat maaseutukylästä maailman metropoleihin.

Kuka tietää, ehkäpä meille syntyy kansanliike, jossa olemme uudistaneet maaseudun kuljetukset ja saaneet #KaikkiKyytiin

Lisätietoa:
Marko Mäki-Hakola
Elinkeinojohtaja, MTK r.y.
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh: 040 502 6810
marko.maki-hakola@mtk.fi