Yhdistys

Kymenlaakson Kylät ry on vuodesta 1998 asti toiminut kymenlaaksolaisten kylien maakunnallisena järjestönä. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on olla maakunnan alueella kylien sekä kylä- ja asukastoiminnan yhteisten etujen valvoja ja kehittäjä. Toteutamme ja osallistumme hankkeisiin, joilla on kylien, siellä asumisen ja viihtymisen sekä niiden kehittymisen kannalta olennaista merkitystä.

Vuonna 2002 alkanut Kylätalous-hanke mahdollisti osa-aikaisen kyläasiamiehen palkkauksen, ja tästä eteenpäin yhdistyksellä onkin ollut palkattua henkilökuntaa, ja  hanketoimintaa lähes katkoitta.  Tämä on merkittävästi lisännyt yhdistyksen toimintaresursseja ja kyläasioille on saatu näkyvyyttä.

Toiminnan painopisteet:

– Kylien edunvalvonta, koulutus ja opastus
– Maallemuuton edistäminen
– Kylien palveluiden kehittäminen
– Yhteistyö ja verkostoituminen

Yhdistyksen palveluksessa on yksi vakituinen toimihenkilö, jonka lisäksi työntekijätilanne ja toiminnan painopisteet vaihtelevat kulloinkin meneillään olevien hankeresurssien mukaan. Yhdistyksen toiminnasta päättää hallitus, joka koostuu vapaaehtoispohjalla toimivista luottamushenkilöistä eri puolilta Kymenlaaksoa. Yhdistyksen jäsenistöön kuuluu n. 130 yksityis-, yhdistys- ja kuntajäsentä.

Kymenlaakson Kylät ry toimii yhteistyössä maakunnan monien eri tahojen kanssa. Näihin kuuluvat muun muassa maakunnassa toimivat kaksi Leader-toimintaryhmää Leader Pohjois-Kymen Kasvu ry ja Leader Sepra ry, maakunnan kunnat ja kaupungit sekä useat maaseudun kehittämistä ajavat tahot.  Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat kuitenkin kymenlaaksolaiset kylät, jotka ovat yhdistyksen toiminnan keskiö.

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintakertomus 2016