Kulttuuria kestävästi

Virojoen kyläyhdistys on avannut ikkunanäyttelyn, jossa näkyy muutokset kylänraitilla vuosikymmenten varrella. Näyttely on osa valtakunnallista Kestävän kehityksen viikkoa 25.9.- 1.10.2023, mutta kuvat jäävät ikkunoihin toistaiseksi.

Virojoentien varrella on tyhjien liikehuoneistojen ikkunat otettu hyötykäyttöön. Suurissa kuvissa näkyy peltomaisemaa, vanhoja autoja ja rakennuksia sekä edelleen jokea ylittävä kaunis kaarisilta.

­”Näyttelyn tarkoituksena on herätellä kyläläisiä katsomaan tämän päivän kylämaisemaa avoimin mielin. Miltä kylä näyttää nyt? Mihin suuntaan muutos on mennyt? Mitä itse voisimme tehdä kylän viihtyisyyden lisäämiseksi?” kerrotaan Virojoen kotisivuilla.

Lähdimme tutustumaan näyttelyyn Virojoen kyläyhdistyksen sihteerin, Siru Ahopellon, kanssa.

Kuvia kaikkien iloksi

Idea ikkunanäyttelystä tuli osittain Vuoden Kymenlaakson Kylä -tittelin myötä. Aktiivinen kyläyhdistys totesi, että titteli velvoittaa jatkamaan palkittua työtä kylän asukkaiden ja vierailijoiden hyväksi.

Kyläyhdistyksellä on hallussaan mittava kuva-arkisto. Kyläyhdistyksen entinen puheenjohtaja, kotiseutuneuvos Risto Rahkonen keskittyi Virojoen perinnetietojen ja kuvien keräämiseen. Rahkonen perusti myös oman kotimuseon, jonka kokoelman hän sittemmin lahjoitti kyläyhdistykselle. Virojoen kylämuseo sijaitsee kylän keskustassa ja Risto Rahkonen esittelee sitä edelleenkin kiinnostuneille kävijöille.

Suuri osa kuvista löytyi siis jo omasta takaa ja täydennystä saatiin Museoviraston Finna-kuvapalvelusta.

Kuvia oli aiemmin ollut esillä Virolahti-viikolla. Alun perin näyttelyä suunniteltiin ulkotauluihin, mutta ajatus jalostui ikkunanäyttelyksi.

On mielenkiintoista luoda katse historiallisiin kuvatauluihin ja nähdä sama maisema muuttuneena kuvien läheisyydessä. Rakennuksia on hävinnyt uusien tieltä ja tietkin ovat vaihtaneet osittain suuntaansa. Virojoen maisema on muuttunut kehityksen myötä.

Uusia suunnitelmia

Virojoen kyläyhdistys meinasi jo loppua vuonna 2018. Kylältä löytyi kuitenkin toimeliasta väkeä ja homma saatiin taas rullaamaan.

–Saimme mukaan valovoimaisen ja tekevän puheenjohtajan, Miika Mattilan, joka tempaisi ihmisiä mukaan, Siru iloitsee.

Uusi hallitus kuunteli asukkaiden toiveita. Jokea haluttiin nostaa enemmän esiin ja sen varrelle onkin tehty kaunis maisemareitti penkkeineen.

Virojoen kyläyhdistys haluaa edelleen paikkakuntalaisia mukaan keskustelemaan kylän tulevaisuudesta ja tulevista hankkeista. Kyläyhdistys kokee tärkeäksi, etteivät suunnitelmat tapahdu ainoastaan kyläyhdistyksen hallituksen kesken, vaan asukkaiden ääni halutaan kuuluville. Kyläyhdistys haluaa myös olla apuna viestien viemisessä asukkaiden toiveista ja tarpeista kunnan suuntaan.

Kuntalaisten huoli matonpesupaikan siirtämisestä kauemmas kylän keskustasta kuultiin ja se saatiin lopulta aivan keskustaan hyvälle paikalle.

–Kyläläisten toiveita on kuultu ja aika moni niistä onkin vuosien varrella toteutunut, Siru toteaa.

Kyläyhdistys ei ole huiskinut päämäärättömästi, vaan hommia on hoidettu yksi kerrallaan mahdollisuuksien mukaan.

Kestävän kehityksen viihtyisä ja vetovoimainen kylä

Virojoella on lapsiperheet otettu hyvin huomioon. Virojoelta löytyy uusi, upea päiväkoti ja koulua voi käydä paikkakunnalla lukioon saakka. Kauniit maisemat ja vuotuiset tapahtumat tuovat elävyyttä kylälle. Seuraavana vuorossa on joulunavaus. Silloin kivisilta saa koristeekseen taas kauniit värivalot, jotka heijastavat vedenpintaan erilaisia tunnelmia.

Kestävä kehitys ei koske kuitenkaan ainoastaan lapsiperheitä. Alueen ihmisiä palvelemaan on valmistunut jopa kahdet kuntoportaat. Portaat tehtiin liikuntaa harrastavan väen toiveesta, mutta niistä on ehkä hieman yllättäen tullutkin kaikenikäisten, myös senioreiden, suosittu liikuntapaikka. Toiset portaat tehtiin Virojoelle, toiset Klamilaan. Virojoki hallinnoi hanketta, jossa nämä toteutettiin.

Sama toimintaperiaate on kyläyhdistykselläkin.

–Kyllä se varmaan on sisäänrakennettua, että jos tehdään jotain, niin halutaan sen hyödyttävän ihan kaikkia ikäryhmiä.

Vuoden 2023 Kymenlaakson kylä

Virojoki on vuoden 2023 Vuoden Kymenlaakson kylä. Virolahden kunta sijaitsee Suomenlahden rannalla ja se tunnetaan erityisesti Vaalimaan rajanylityspaikasta. Virojoki on Virolahden kunnan keskus, jossa luonto on lähellä. Virojoen keskustaa halkoo kapea Virojoki.

Vaalimaan rajanylityspaikan lisäksi Virolahti on kuuluisa Arktika- ja lintupäivistään. Alueella on myös paljon sotahistoriallisia kohteita ja hyviä harrastusmahdollisuuksia.

Paikkakuntaan on helppo tutustua esimerkiksi mobiilireitin avulla. Eteläisessä Kymenlaaksossa on aloitettu Leader Sepra ry:n rahoittama hanke, jossa luodaan kylille mobiilireittejä tai tarinakarttoja. Virojoki oli mukana hankkeessa.

Mobiilireitti toteutetaan sovelluksella, joka on ladattavissa älypuhelimiin tai tabletteihin. Sovellus näyttää mobiilireitin kohteet kartalla sekä kertoo tietoja paikasta. Tiedot voivat olla tekstiä, puhetta tai videoita.

Kyläläiset ovat itse saaneet päättää reitin kohteet ja esiteltävän sisällön. He ovat itse myös tehneet tekstit ja kuvat työpajoissa.  Sovelluksen käyttö on maksutonta. Sähköinen alusta mahdollistaa sen, että reitit elävät – kerran kuljettu reitti voi seuraavalla kerralla sisältää uusia tarinoita.

Lisää vinkkejä vierailukohteisiin löytyy Virolahden matkailukohteiden, palveluiden, retki- ja luontokohteiden kartasta, joka on valmistunut Virolahden kunnan Louhos ja huvipuisto -hankkeessa keväällä 2022. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseuturahastolta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta.

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Laura Parkko