Pilkanmaassa kestävän kehityksen viikon etkoilla vaja vaihtoi paikkaa

Pilkanmaan Kirjavaisten rannasta kuuluu kilkettä ja kalketta. Talkoilijat valmistautuvat syksyisessä sadeilmassa siirtämään vanhan vajarakennuksen uudelle paikalle.

Kirjavaisten rannasta on hyvää vauhtia kehittymässä koko Pilkanmaata palveleva kestävän kehityksen malliesimerkki. Kirjavaisten ranta toimii Pilkanmaan uimapaikkana ja sieltä löytyvät myös matonpesupisteet. Rantaa on siistitty ja raivattu jo aiempina vuosina. Aluetta kehitetään eteenpäin asukkaita aina vain paremmin palvelevaksi.

Alueen omistaa Kouvolan kaupunki, ja Pilkanmaan kyläyhdistyksellä on paikkaan käyttöoikeus. Pilkanmaan kyläyhdistys pyrkii kehittämään aluetta pitkäjänteisesti yksi asia kerrallaan. Työ on suunnitelmallista.

Vanha vaja varastoksi

Tämä vanha venepaikka palvelee nykyisin grillipaikkana ja tarjoaa hienon maiseman Kymijoelle. Suunnitelmissa on tehdä rantaan myös ulkoliikuntapiste, jonne on aluksi tulossa ainakin leuanvetotanko sekä tasapainopuu. Rahoituksen salliessa laitteita lisätään.

Kunnostusta kaipaava sympaattinen vaja seisoo puiden siimeksessä. Vajan läheisyydestä lähtevät portaat kohti kyläyhdistyksen kunnostamaa luontopolkua. Siirrettävä vaja tulee toimimaan jatkossa varastona ja polttopuiden säilytyspaikkana. Vajan alle asennetaan pitkiä lautoja ja sen ympäri vedetään liinat. Yhteisyöllä, ammattitaidolla ja trukin avulla vaja siirtyy varmoin ottein kohti tulevaa sijoituspaikkaansa.

Kestävästi kaikille

Pilkanmaasta löytyy hyviä harrastemahdollisuuksia. Kyläyhdistys teki Pilkanmaan venelaiturin metsikköön frisbeegolfradan, lähellä kulkee talvisin hyvät ladut ja koulun pihalle tehdään luistelujää. Pilkanmaan Pilke on kyläurheiluseura, jonka lajeina ovat paini ja hiihto, sekä muita kuntoilulajeja, jonka jäsenistä löytyy mestaritason väkeä.

Talkoolaiset pitävät hyvänä, että Pilkanmaalle on saatu myös uusia lapsiperheitä. Tärkeää on kuitenkin tarjota kestävän kehityksen mahdollisuuksia kaikille iästä riippumatta. Kirjavaisten ranta vastaa tähän toiveeseen mainiosti. Paikka on helppokulkuinen ja saavutettava.

Pilkanmaata elävöittävät vuosittaiset tapahtumat, kuten avoimet pihapiirit. Suosittu Kynttiläkulkue kulkee vuosittain Salen pihasta luodon kärkeen. Kulkueen jälkeen paistetaan makkaraa.

Pilkanmaalle on tehty turvallisuussuunnitelma ja vielä syyskuun aikana järjestetään turvallisuuskävely, jossa käydään turvallisuuteen liittyviä asioita yhdessä läpi. Pilkanmaalle on perustettu myös Vapepa-ryhmä, jossa on tällä hetkellä 11 koulutettua jäsentä.

Hyvässä hengessä yhteisten asioiden puolesta

Pilkanmaan kyläyhdistys on perustettu vuonna 2020 ja jäseniä on jo lähes sata. Talkootunteja kertyy vuodessa hurjat määrät, sillä kokoontumisia on syksyisin ja keväisin joka viikonloppu. Työtä ei tehdä verenmaku suussa. Talkoot voivat kestää tunnista useampaan. Joskus vesisateen yllättäessä keskitytään rupatteluun ja makkaranpaistoon. Pilkanmaan kyläyhdistyksen aktiivi Esa Ojanen onkin jo laittanut tulet grilliin.

-Hauskaahan se on vaan nähdä tuttuja ja rupatella mukavia, Esa Ojanen toteaa.

Pilkanmaanmaassa tehdään askel kerrallaan toimenpiteitä päämääränä kestävä kehitys.

–Pienelläkin budjetilla saadaan tehtyä hyviä asioita. Rannassa käy paljon uimareita ja rantapenkillä on mukava pysähtyä nauttimaan maisemasta, Esa Ojanen toteaa.

Tällä kertaa talkoot eivät olleet ainoastaan makkaranpaistoa ja rupattelua, vaan päivän tavoite on saavutettu. Varasto seisoo nyt tukevasti uudella paikallaan. Grilliin heitetään muutama kalikka lisää ja makkarat laitetaan paistumaan. Talkoolaiset istahtavat Kirjavaisten rannan penkeille ja pannukahvi porisee tuttavallisesti. Pilkanmaassa on taas menty askel eteenpäin kestävän kehityksen polulla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Laura Parkko