Voikkaalla Kestävän kehityksen viikkoon lähdettiin mukaan kirppisteemalla

Kestävän kehityksen yksi tutuimpia muotoja on kierrätys. Jätteet lajitellaan, ja ihmisen taloudellisen ja aineellisen toiminta pyritään sopeuttamaan pitkällä aikavälillä luonnon kestokykyyn. Ja itselleen tarpeettomat tavarat voi laittaa kiertoon. Näin päätettiin tehdä Voikkaalla.

Voikkaan kyläyhdistys pisti pystyyn kirpputorin Voikkaan Seuratalolle. Tilat saatiin vuokrattua Kouvolan kaupungilta ja myyjiä ilmoittautui tapahtumaan oikein mukavasti.

Yhden myyntipöydän takaa löytyi Voikkaan kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Sirkku Rita-Pöyhönen.

–Kierrätys on tätä päivää. Minusta kirpputoreilla on tällä hetkellä tarjolla todella hyviä tuotteita, Sirkku toteaa.

Voikkaalla ei ole omaa kylätaloa, joten Seuratalo on tällaisiin tapahtumiin oivallinen paikka. Väkeä saapui tasaisesti tutustumaan myyjien monipuoliseen tarjontaan.

Askartelua kierrätysteemalla

Voikkaalainen Anni Kiviniemi esitteli Seuratalolla kierrätysmateriaaleihin perustuvaa askartelu ja käsitöitä.

Anni opasti ihmisiä japanilaisen punonnan ja origami paperitaittelun saloihin.

–Tätä punontatyyliä on käytetty esimerkiksi samuraiden varusteissa. Lankoihin voidaan pujottaa koristeiksi esimerkiksi erilaisia helmiä. Punos tehdään lankojen ja pahvisen kiekon avulla. Valmiista nauhoista voi tehdä rannekoruja, avaimenperiä, jopa talutushihnoja. Vain mielikuvitus on rajana. Lankojen lomaan voidaan pujotella helmiä koristeeksi.

Työvälineitä voi ostaa valmiina, mutta Anni on käyttänyt niissäkin kierrätysmateriaaleja. Kiekko on tehty vanhasta retkipatjasta ja langat saatu tai jääneet omista ompeleista ylimääräisenä.

–Moni on pitänyt punonnasta jo senkin takia, että se on rauhoittavaa ja meditatiivista tekemistä. Tekemiseen pitää pikkuisen keskittyä ja sitten ei voi rullata päässä mitään typeriä juttuja, Anni nauraa.

Punontaan löytyy valmiita malleja ja opaskirjoja. Japanilainen punonta, eli Kumihimo ei ole kuitenkaan vaikeaa. Lopputuloksena syntyy kauniita ja kestäviä nyörejä. Samalla mieli rauhoittuu, kun keskittyy silmän ja käden yhteistyöhön. Punonta on mielensisäistä kestävää kehitystä.

Annilla on tarvikkeet myös origamien taitteluun. Ne syntyvät aikakausilehtien sivuista ja pätkästä ohutta rautalankaa. Lehden sivuilta voi valita mieleisensä kuvan ja siitä leikataan kaksi neliötä. Palat taitellaan kulmista lähtien haitariksi ja sidotaan keskeltä yhteen ohuella rautalangalla. Langan päät jätetään perhosen tuntosarviksi.

Kyläyhdistys alkumetreillä

Voikkaan kyläyhdistys on perustettu vuonna 2022. Suomen idyllisimmäksi kyläksi äänestetty Voikkaalla on oma kotisatama, kaupat, apteekki, koulut, luontopolut ja kaunis Kymijoki rinnallaan. Kyläyhdistys on kokoontunut Voikkaalla eri tiloissa, jotta yrittäjät ja paikat ovat tulleet tutuiksi. Omaa kylätaloa ei ole, mutta Virtakiven kahvilaa voisi kutsua kyläläisten olohuoneeksi.

Kyläyhdistyksen perustaminen mahdollistaa kylälle uusia asioita.

– Uusien ihmisten mukaan saaminen on minusta se ykkösjuttu.  Kyläyhdistys ole pelkästään tapahtumajärjestäjä, vaan se on osallistumista ja kylän yhteisten asioiden eteenpäin viemistä esimerkiksi kaupungin suuntaan, Sirkku Rita-Pöyhönen toteaa.

Kyläyhdistyksen on myös helpompi hakea avustuksia ja rahoitusta eri toimenpiteisiin kylällä.  Kyläyhdistyksen perustaminen onkin omalta osaltaan Voikkaan kestävää kehitystä.

Katso video: Voikkaalainen Anni Kiviniemi opasti perhosorigamin saloihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Laura Parkko