KYKY ARVUUTTELI KOUVOLAN KYLIÄ ERÄMESSUILLA

Suorastaan helteisen lämpöinen erämessuviikonloppu Korialla on takana. KyKyn koko tiimi kiittelee kaikkia osastollamme piipahtaneita. Osastollamme olleessa kilpailussa arvuuttelimme yhdistämään kuuden kylän nimet ja kuvat yhteen. Arvattavina oliksi kyliksi olivat valikoituneet Kouvolan kyläkulttuurikarttahankkeessa jo mukana olevat kylät.
Kuvia arvuutellessa oli mielenkiintoista huomata, kuinka alakanttiin monet paikallistuntemuksensa arvioivat. Usea ihminen sanoi ensin, että ”enhän minä tiedä noista kun yhden tai kaksi”, mutta kun käteen saadusta lapusta oli ensin valittu ne ”varmat” vaihtoehdot, löytyivät ne loputkin kohdalleen varsin monella.
Paljastettakoon tässä nyt vielä oikeat vastaukset:

1: Tuohikotti (Tuohikotin kyläkirkko)
1924 perustettiin Tuohikotin luterilainen rukoushuoneyhdistys, jonka rakennuttama rukoushuone vihittiin käyttöönsä 1926. Kirkon piirustukset on tehnyt rakennusmestari Anton Lehto, ja sen alttaritaulun on maalannut kirkkoherra Alvi Malmivaara. Kirkkoon mahtuu n. 250 henkeä.
Tämä oli toinen niistä kohteista, jonka yllättävän moni sijoitti Kouvolan ulkopuolelle ennen vastauslapun käteen saamista. Useampikin nimittäin epäili että kuvassa on Iitin kirkko.

2: Valkealan kirkonkylä (Valkealan puotimuseo)
Valkealan ensimmäisen kauppiaan Jaakko Pokin asuin- ja liikerakennus. Valkealan kunta osti rakennuksen 1987, jonka jälkeen se on kunnostettu; museotoiminta alkoi 2006. Kesällä 2013 puotimuseossa on esillä näyttely ”Aika kelloja”, johon on koottu Poikilo-museoiden yli sadan kellon kokoelmasta kauneimmat ja mielenkiintoisimmat.
Tämä taisi olla kohteista vaikein: useampikin ihminen totesi lapun jätettyään ja oikeat vastaukset kuultuaan ”olenhan minä tuosta ohikin kävellyt useita kertoja”. Niinpä, varmaankin kaikki me jotka olemme käyneet esim. Valkealan kesäteatterissa olemme paikan nähneet… Jokunen taisi sekoittaa tämän Verlaan, olisiko patruunan pytinki sitten jotenkin kummitellut mielessä.

3: Utti (Utin vallit)
Utti tunnetaan tänäkin päivänä armeijapaikkana, koulutetaanhan siellä maamme erikoisjoukoista laskuvarjojääkärit. Sotilaallinen historia ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle. 1700-luvun lopulla venäläiset rakensivat kenraali Suvorovin suunnittelemana linnoitusketjun Kaakkois-Suomeen. Utin linnoitus on tämän ketjun eräs osanen.
Myös tätä kohdetta yritettiin ilman vaihtoehtoja sijoittaa Kouvolan ulkopuolelle. Järvitaipale oli useammankin ihmisen huulilla oleva nimi. Tämä ei tietysti sikäli ollut aivan täysin metsässä, että Järvitaipaleen linnoitus on myöskin osa samaa ”Suvorovin ketjua”.

4: Sippola (Sippolan juustopata)
1800-luvun puolenvälin  aikoihin Sippolaa ja sen Hovia hallinnut kapteeni Alexander von Daehn oli aikanaan varsin edistyksellinen maatalousihminen. Hän kehitti alaa teettäen mm. ensimmäiset salaojitukset maillensa. Samaa kehitysajattelua edusti myös se, kun sveitsiläinen juustomestari Rudolf Klossner hänen kutsumanaan valmisti 1856 Sippolassa Suomen ensimmäisen emmentaljuuston. Tämän muistoksi on Sippolaan pystytetty juustopatamuistomerkki.
Aivan helpoimpaan päähän ei tämäkään kohde kuulunut. Olisiko niin että maamme ruuanvalmistuksen historia ei ole kovin tunnettua…

5: Liikkala-Ruotila (Liikkalan VPK:n talo ja paloasema)
Utin kanssa samaan linnoitusketjuun kuuluvat myös Liikkalan vallit. Näiden vallitusten viereen on myöhemmin oman tukikohtansa perustanut Liikkalan vapaapalokunta, joka on yksi yhdestätoista Kouvolan alueella toimivasta VPK:sta.
Tähän kuvaan oli piilotettu varsin selkeä vihje, jos sen vain huomasi katsoa: paloaseman seinässä nimittäin lukee Liikkalan VPK. Liekö sattumaa vai tarkoituksellista, että kuva oli sentään sijoitettu alimmaiseksi ja hieman vaikeasti luettavaksi, mene ja tiedä…

6: Verla (Verlan tehdasmuseo)
Unescon maailmanperintökohde tehdasmuseo on varmaankin se asia, mikä tästä vuoden 2013 kymenlaaksolaisesta kylästä useimmille ensimmäisenä mieleen tulee ja mikä kylän on eittämättä muokannut sellaiseksi kun se nykyään on. Tämä virkeästi  toimiva kylä on myös suosittu mökkipaikka, moninkertaistuuhan sen ihmismäärä kesäisin.
Verlan taisivat tunnistaa likimain kaikki osallistujat, vaikka kuva ei ollutkaan ihan sieltä useimmin nähdystä suunnasta.

Vastaa