Kyläkoulun uusi elämä
Kahdeksannen kerran järjestettävä Kymenlaakson maaseutufoorumi on uudistunut. Tapahtuma järjestetään tällä kertaa iltatilaisuutena 13. maaliskuuta. Paikkana on Nuorisokeskus Anjala.
Maaseutufoorumin teemana on ”Kyläkoulusta moneksi”. Illan aikana kerrotaan sanoin ja kuvin, että kyläkoulun lakkauttaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Seinäjoen kaupungissa pienistä kyläkouluista kootaan varhaiskasvatuskeskuksia. Saman katon alla tarjotaan alle kouluikäisten lasten hoitoa, esikouluikäisten kasvatus- ja opetustoimintaa sekä 1-2 luokan oppilaiden opetusta. Käytännössä tiloissa ahertaa 0-8- vuotiaita lapsia. Säästöjä on laskettu kertyvän noin 100 000 euroa/kyläkoulu. Seinäjoen mallia esittelee perusopetusjohtaja Jari Jaskari.
Mitä tapahtuu, jos kyläkoulu päätetään lakkauttaa? Kuivasensaaressa toimiva Pettilän kyläkeskus on esimerkki lakkautetun kyläkoulun uudesta elämästä. Kyläkeskuksena toimii entinen Pettilän koulu, jonka yhteydessä on rantalentopallokenttä ja kirjasto. Samoissa tiloissa toimii myös Pettilän Pikku-Puoti. Kesäisin kyläkeskuksessa on keittolounas. Entisen koulurakennuksen toiminnasta kyläläisten ja mökkiläisten kohtaamispaikkana kertoo hankevetäjä Mervi Piippo Veskansan-yhdistyksestä.
Maalle muuttaneen lapsiperheen arkea kuvailee näyttelijä, kirjoittaja ja kotiäiti Olga Temonen Iitin Sääskjärveltä. Temonen tunnetaan television ruokasarjoistaan ja ruokablogeistaan sekä usean lehden kolumnistina. Temonen on tuttu myös Salatut elämät -tv-sarjasta.
Illan aikana nähdään lisäksi Toimintavoima Oy:n tuottama lasten esitys Jotakuinnii Seitsemän veljestä ja Liikenneturvan tietoisku turvallisesta koulumatkasta. Juontajana toimii tällä kertaa Eero Kivistö. Tapahtuman aikana on tarjolla maksuton lasten puuhapiste.
Ilmoittautumisia Kymenlaakson maaseutufoorumiin otetaan vastaan 7.3. asti Kymenlaakson kesäyliopistossa (marjatta.niskanen@kymenlaakso.fi, 044 747 8501). Samalla ilmoitetaan myös lasten puuhapisteelle tulevien lasten määrä ja ikä. Maksuton tapahtuma alkaa kello 17.30 ilmoittautumisella ja kahvituksella. Maaseutufoorumin ohjelma löytyy täältä.
Kymenlaakson maaseutufoorumin järjestävät Pohjois-Kymen Kasvu, Kehittämisyhdistys Sepra, Kymenlaakson Kylät, Kymenlaakson kesäyliopisto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja maaseutuverkosto.