Vuolenkoski vuoden kylä 2014

Vuolenkoski Iitistä on valittu Kymenlaakson vuoden kyläksi Kymenlaakson maakuntahallituksen toimesta. Lisäksi Kymenlaaksossa on valittu vuoden kylätoiminnan tiennäyttäjäksi vuolenkoskelainen Pauli Pethman ja vuoden kymenlaaksolaiseksi maaseututoimijaksi Leader-Sepra ry:n toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen.

Vuolenkoskelta löytyy vahva yhteisen tekemisen perinne ja kylää markkinoidaan aktiivisesti yksittäisestä kulkijasta laajoihin messutapahtumiin. Kyläsuunnitelmaa pidetään ajan tasalla ja sen tavoitteet ovat huimia, mutta realistisia. Maaseutuseura, entinen maamiesseura, ylläpitää kylän seurantaloa. Seurantalon käyttöaste on saatu huomattavan korkeaksi yhdistysten yhteistyöllä, viikoittain järjestetään 5 – 8 tilaisuutta.

Vuolenkoskella vahvaa yhteisen tekemisen kulttuuria osoittaa myös yli 30 vuotta toiminut kesätori, joka kokoaa alueen yhdistykset, yrittäjät, kyläläiset ja kesäasukkaat viikoittain yhteen. Lisäksi Vuolenkoskella järjestetään vuosittain laajan yleisön keräävä Juustopolkutapahtuma sekä Veteraanitraktoreiden vetokisa, johon ensiyrittämällä vuonna 2012 otti osaa 2 000 katsojaa.

Kylätoiminnan tiennäyttäjä Pauli Pethman

Vuolenkoskelainen Pauli Pethman on sitoutunut, pitkäaikainen ja pyyteetön kylän kehittämistyön edistäjä ja konkreettinen tekijä. Pauli on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä kotikylällään Vuolenkoskella, Iitin kunnassa sekä muissa toimielimissä. Hän on kuulunut useampaan kylän seuraan ja yhdistykseen, edelleen hän vaikuttaa mm. Vuolenkosken Maaseutuseurassa ja kylän elinkeinoyhtiön Omakylä Vuolenkoski Oy:n hallituksessa.

Paulin kyky visioida ja kannustaa muita paikallistoimijoita on poikkeuksellista. Hänen määrätietoinen ja neuvotteleva asenne sekä työskentelytapa ovat edistäneet montaa muuta kylän toimijaa. Pauli näkee aina enemmän mahdollisuuksia kuin vastuksia. Tästä hyvä osoitus on Paulin ajatus OmaVerkko –projektissa toteutetuista kyläläisten juttutuokioista: Pauli koki tärkeäksi, että jokaiselle kyläläiselle on luotava mahdollisuus tulla haastatelluksi, sillä jokaisella on erilaisia vahvuustekijöitä ja osaamisalueita. Näin myös tapahtui, kyläläisten haastatteluja kertyi eri osa-alueet mukaan lukien n. pari sataa OmaVerkko -projektissa.

Vuoden maaseututoimija Marjo Tolvanen

Eteläisen Kymenlaakso Leader-Sepra ry:n toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen on mukana työssä koko sydämestään ja tekee töitä itseään säästämättä. Hän on koko ajan aktiivinen etsimään toiminnalle uusia sopivia kanavia ja avauksia, niin että Sepran toiminta (tai yleisemmin paikalliskehittäminen) ei kangistu kaavoihinsa vaan pysyy mukana ajan haasteissa.

Sepran ja Marjo Tolvasen toiminnassa kansainvälisyys on aivan erityisellä sijalla. Hän on edustanut Sepraa ja Suomea monissa erilaisissa kansainvälisissä konferensseissa ja tuonut kansainvälisyyttä aktiivisesti mukaan Sepran toimintaan rohkaisemalla hakijoita osallistumaan kv-hankkeisiin ja kannustamalla omaa hallitusta siihen, että Sepra lähtee mukaan erilaisiin kansainvälisiin hankkeisiin.

Hän on toiminut EU-tasolla mukana FG4 -fokusryhmässä, jossa pureuduttiin strategioiden haasteisiin, tavoitteena saada jatkossa toimintaryhmille kautta Euroopan parempia ja tuloksekkaampia strategioita. Hän on ollut aktiivinen Viron suuntaan Viron EU-kauden alusta asti, eli hän on käynyt kertomassa Suomen mallista niin paikallisille toimijoille kun ministeriön tasolle asti silloin kun heidän toimintaansa käynnistettiin. Samoin sieltä on käyty meillä katsomassa mallia. Ja nyt kun Viro on mukana Leaderissa, tämä yhteistyö jatkuu kiinteästi. Ladoga initiative- ENPI-hankkeessa hän oli mukana kouluttamassa Venäjän Karjalan pilottiryhmiä oppimaan Leader-toimintatapaa. Hän on ollut mukana myös Central-Baltic ohjelman COMCOT- hankkeessa. Siinä Sepran partnerialueelta on mukana Pyhtäältä ja Virolahdelta kummastakin kaksi pilottialuetta. Näiden kanssa on aktiivisesti kehitetty yhteisölähtöistä kestävän kehityksen työkalua ja mallia matkailun edistämiseksi. COMCOT ja ENPI on molemmat Ruralia hankkeita.

Vastaa