Kyläesittely: Kimola

Vireä kylä kanavan rannalla

http://kimola.net

Kimola on vireä kylä Jaalassa Kouvolan pohjoisosassa, jossa seutua hallitsevat lukuisat peltoaukeat ja jylhät kallioiset mäet.
Kimola sijaitsee sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudulta, Kouvolan keskustasta, Lahdesta ja Heinolasta. Vierumäen urheiluopisto on vajaan 30 km:n päässä.
Pyhäjärvi, Kimolanlahti ja Musta-Ruhmas takaavat sen, että varsinkin kesälauantaisin kaupan rannassa pidettävällä torilla on vilskettä kesäasukkaiden kohdatessa. Silloin kaupan laiturit täyttyvät veneistä.
Kimolan kanava avautuu veneilykaudelle 2020. Se yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin.
Aktiiviset yhdistykset ja kyläläiset järjestävät pitkin vuotta erilaisia tapahtumia ja puuhailtoja. Musta-Ruhmas on suosittu ja lapsillekin sopiva uimaranta.

Nähtävää ja koettavaa

Kimolan Kanava/venesulku: Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen, peräti 70 m pitkä kalliotunneli sekä poikkeuksellisen korkea 12 m sulutuskorkeus. Kanavan pituus on noin 5,5 km.

Delta -taideteos

Luonto ja ympäristö

Kimolassa on hyviä sienestys- ja marjapaikkoja. Pyhäjärvestä saa narrattua kalaa sekä rapuja. Metsästys on mahdollista Kimolan Riistamiehet ry:n jäsenille.

Kylätalo

Kimolan Seurapirtillä tilaa riittää noin sadalle henkilölle ja se tarjoaa hyvät puitteet suurienkin juhlien järjestäjille tansseista kokoukseen. Seurapirtti sijaitsee päätien varressa. Pihapiirissä on katettu ulkorakennus ja iso parkkialue. Iitinkirkontie 180, 47650 Kimola. Vuokraus kimola.net/seurapirtti

Kylän palvelut

Kesällä kyläkaupan rannassa kesätori ja kirpputori lauantaisin
Koulu, päiväkoti, terveysasema, asiamiesposti, palloiluhalli, S-market 10km päässä Jaalassa
Pankki Kuusankoskella
Julkinen liikenne koulupäivinä Kuusankoskelle ja Kausalaan.

Yleinen info

Aktiiviset yhdistykset: Kimolan kyläyhdistys ry, Kimolan Riistamiehet ry, Kimolan Maatalousnaiset, Kimolan Katajaiset, Kimolan Kantritanssijat

Asuminen

Kimolassa on Kymijoen Kyläkuidun valokuituverkko. Talousvesi Veskansan Vesiosuuskunta (ei jätevesi). Hyötispiste sijaitsee Eiraskanmutka 80 osoitteessa, jossa on lajittelupisteet paperille, lasille ja metallille. Laajempi lajittelupiste Rinki sijaitsee Jaalan S-marketin yhteydessä.