< Kaikki kyläesitteet

Kyläesittely: Takamaa

Kylä lähellä palveluita

https://takamaanseuratalo.fi/

Takamaa sijaitsee Kymijoen länsipuolella Korian taajaman läheisyydessä. Takamaalta on hyvät yhteydet Korian lisäksi Elimäelle ja Kouvolaan. Takamaan kylä muodostuu entisestä Takamaan koulupiiristä, johon kuuluvat Takamaa, Kulhua, Metsäkulma, Naaranoja ja Soppi. Takamaalla viljellään maata, harjoitetaan yritystoimintaa ja käydään töissä läheisissä taajamissa. Ala-asteen koulua käydään Korialla ja yläastetta ja lukiota Elimäellä. Ammatillisia opintoja suoritetaan ammattiopistossa ja ammattikorkeakoulussa Kouvolassa.

Nähtävää ja koettavaa

Takamaan yhdistykset tarjoavat erinomaisia harrastusmahdollisuuksia. Takamaalla tehdään asioita yhdessä. Juhannus aloitetaan yhteisellä lipunnostolla, lokakuussa poltetaan köyritulia, tehdään retkiä, juodaan kyläkahveja, pidetään kyläjuhlia, lauletaan joululauluja sekä käydään kuntojumpassa ja pelataan lentopalloa. Seuratalo keskellä kylää tarjoaa yhteiselle tekemiselle erinomaiset puitteet.

Luonto ja ympäristö

Takamaa on perinteistä maaseutua, peltoja ja metsiä. Takamaalle on noussut myös uutta omakotiasutusta maatilojen rinnalle. Sopesta alkava Takamaantie johtaa kylän läpi. Sen molemmin puolin levittäytyvät laajat peltoaukeat ja niiden takana metsät. Takamaalla sijaitsevat Leviämäki ja Raavuori ovat mainioita sienestys- ja marjamaita sekä ulkoilumaastoja.

Kylätalo

Takamaalaiset rakensivat Takamaan seuratalon, "Takamaan Vasaman talon", talkoovoimin vuosina 1925 - 1927 ja se vihittiin käyttöön joulukuussa 1927. Seuratalon saliin mahtuu 100 – 120 henkeä ja ravintolaan noin 40 henkeä. Takamaan seuratalo on ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Siellä vietetään häitä, merkkipäiviä, muistotilaisuuksia, sukujuhlia ja järjestetään kylän omia tilaisuuksia.

Kylän palvelut

Läheisten taajamien palvelut ovat tarjolla lähellä Takamaata, kauppa- ja pankkipalvelut Korialla, koulut Korialla ja Elimäellä ja viranomaispalvelut Kouvolassa.

Yleinen info

Takamaan Martat ry on toiminut kylällä jo yli seitsemänkymmenen vuoden ajan. Partiolippukunta Elimäen Metsäsudet ry:n tukikohtana on seuratalon ulkorakennuksessa oleva oma kolo, partiokämppä. Takamaan Vasama ry toimii kyläyhdistyksenä ja järjestää seuratalolla harrastustoimintaa ja kylätapahtumia sekä ylläpitää seurataloa talkoovoimin. Takamaa on Pohjois-Elimäen Metsästysyhdistys ry:n aluetta.

Asuminen

Kylässä on Kymijoen Kyläkuidun valokuituverkko, Takamaan Vesiosuuskunnan vesijohtoverkko sekä kaupungin viemäriverkko. Linja-autot kulkevat arkisin Kouvolan ja Elimäen suuntiin.

< Kaikki kyläesitteet