< Kaikki kyläesitteet

Kyläesittely: Verla

Verla viehättää!

http://www.verlanseutu.fi

Verlan seutuun, Pohjois-Kouvolassa, kuuluu viisi kylää: Verla, Nisus, Pyörylä, Palojärvi ja Pahasaari. Verlan kylä on syntynyt puuhiomo ja pahvitehtaan ympärille. UPM:n omistama tehdas on ollut museona v. 1972 lähtien ja kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon v. 1996 alkaen. Museossa vierailee tuhansia turisteja niin koti- kuin ulkomailtakin. Kesäasukkaat vilkastuttavat omalta osaltaan kylän raittia. Ei pidä unohtaa esihistoriallista pyyntimiesten kulttipaikkaa. Keskeltä Verlaa löytyvät nimittäin yli 6000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. Pystysuoraan kallioseinämään maalatut hirvi- ja ihmishahmot liittyvät kampakeraamisen kauden metsästys- ja pyyntikulttuuriin. Maalauksia vastapäätä on näköalapaikka, missä on kohteesta kertova opastaulu.

Nähtävää ja koettavaa

Museoalueella sijaitsee Patruunan Pytinki, jonka puisto on viihtyisä erikoisine puineen ja perinnekasveineen. Kalliomaalaukset kuuluvat myös kylän nähtävyyksiin. Ruukkipuodit, kyläyhdistyksen järjestämät kesätori ja -kahvila sekä kyläkirppis rikastuttavat kylän elämää.

Luonto ja ympäristö

Verlan lähikosket (Puolakankoski, Myllykoski, Jukakoski, Kantokoski) ovat kesällä suosittuja koskikalastuspaikkoja niin uistelu- kuin perhokalastajien keskuudessa. Verlan kirkkaat ja kalaisat vedet houkuttelevat myös sukeltajia. Koe metsätietopolku ja Kokkokallion luontopolku kasviopastetauluineen.

Kylätalo

Verlassa ei ole ns. kylätaloa, mutta UPM:n omistama seuratalo toimii vastaavassa tehtävässä. Seuratalolla kyläyhdistys järjestää kursseja, pikkujoulut ja myyjäiset ym. tapahtumia ja Verlan Kiri pitää jumppailtoja jäsenilleen. Seuratalolla on ollut jo useamman vuoden ajan myös kansalaisopiston jooga. Verlan seurataloa voi vuokrata osoitteesta https://verlanmokit.fi; Verlan mökit; Verlan seuratalo

Kylän palvelut

Levonranta on kyläyhdistyksen omistama kyläläisten rantapaikka, missä on uimalaituri, grillikatos sekä pukuhuone/wc/varastorakennus ja "monitoimikoppi" monenmoiseen pienimuotoiseen tapahtumaan. Asiointitaksi 3 Tilaustaksit K. Sydänmaanlakka p. 0400 552 350 ajaa torstaisin reitillä Verla-Pyörylä-Nisus-Jaala kk Linjaliikenne Martti Laurila tiistaisin ja torstaisin aamupäivä Matkakeskus klo 10.05 (Verla) Jaala 11.15 ja iltapäivällä Matkakeskus klo 16.15 (Verla) Jaala klo 17.20

Yleinen info

Verlan Saha pitää kylän puutavara-asiat kunnossa. Ravintola Verlan Hovi on lopettanut toimintansa. Ravintola Verla avautuu kesällä museoalueella. Keto-Mökit tarjoavat ympärivuotista mökkivuokrausta Sonnanjoen varrella ja Verlan Mökit keskellä kylää. Fysioterapia Leila Pukkilan palvelut löytyvät kylältä. Lampila Golf on suosittu golfin harrastajien keskuudessa.

Asuminen

Verlan tonttiasiamies on Ilpo Puolakka, puhelin 0400 257 052 ja sähköpostiosoite ilpo.puolakka@gmail.com Verlassa toimii Kymijoen Kyläkuidun valokuituverkko. Vesijohto- ja viemäriverkosto kylällä on Kouvolan Veden hallinnoimaa.

< Kaikki kyläesitteet