Kesäpöhinää kylillä

Kylien kesä tuntuisi olevan täynnä monenlaisia tapahtumia. Missä järjestetään kesätoria, missä kylä- tahi kotiseutupäivää. Juhannuksena ainakin pidetään kokkojuhla. Kunnianhimoisemmat ryhtyvät harjoittelemaan vaikkapa kesäteatteriesitystä; niitäkin mahtuu pelkästään omaan maakuntaamme toistakymmentä. Itsekin olen aihepiiriin sen verran sekaantunut, että olen mukana yhden reilun parikymmentä vuotta pyörineen viisipäiväisen tapahtuman järjestelyissä. Homman haasteet ja ongelmat, mutta toisaalta myös palkitsevuus on siis tuttua.

Olipa tapahtuma sitten millainen tahansa, se kaipaa ihmisiä, niin järjestelyihin kuin kävijöiksikin. Taitaapa olla, että näistä jälkimmäinen ruokkii ensimmäistä: jos kävijöitä piisaa, on innostunutta talkooväkeäkin helpompi houkutella mukaan. Kävijöiden houkuttelemiseen liittyy kuitenkin ainakin pari haastavaa seikkaa. Tiedotuksessa pitäisi onnistua tavoittamaan potentiaaliset kävijät. Toisaalta tapahtuman ajoituksessa olisi hyvä onnistua niin, että ainakaan ihan lähiseudulla ei muuta tarjontaa olisi juuri tuolloin. Mutta kun kesä on lyhyt ja tapahtumia paljon, voi tämä olla hyvinkin vaikeaa.

Päällekkäisyyden välttämiseksi yhteistyö ja yhteydenpito lähikylien kesken on tärkeää. Tiedänpä esimerkiksi eräätkin pari tanssilavaa, joilla ei tansseja ole joka viikko ja joiden kävijäkunta on varsin suuressa määrin samaa. Niinpä onkin luonnollista, että näiden järjestelijät ovat jo talvella yhteydessä jotta kemut eivät osu samoille päiville. Samanlaista yhteistyötä kannattaisi enemminkin harrastaa muissakin tapahtumissa. Josko vaikka samalla pystyttäisiin sopimaan keskinäisestä mainostamisestakin, tyyliin ”laita siä meitin mainos tein kylän taululle nii miä laitan teitin täällä”.

Ihanteellistahan olisi tietysti, jos vaikkapa netistä löytyisi paikka josta pystyisi kerralla katsomaan, mitä kaikkea lähiseudulla on tarjolla ja koska. Rajauksen voisi tehdä vaikkapa alueellisesti tai aihepiirillisesti. No, järjestelyvaiheessa tuosta tuskin hyötyä olisi. Sitä työtä tehdään sen verran pitkällä aikataululla että ajankohdat tulevat yleensä julkisiksi sen verran myöhään että ”vapaiden päivien” mukaan ei uusia tilaisuuksia ehdi enää oikein aloittaa. Niille kävijöille kuitenkin tällainen palvelu olisi omiaan.

Yhdeksi tällaiseksi paikaksi voisi kehittyä vaikkapa uudessa kyläportaalissa oleva tapahtumakalenteri. Se kuitenkin vaatii pikkiriikkisen meidän kaikkien aktiivisuutta, että viitsimme ilmoittaa kylätapahtumamme sinne. Merkintöjen vähyydestä päätellen tuo ei vielä ole tavoittanut tapahtumanjärjestäjiä, mutta tulevaisuus on meistä itsestämme kiinni. Ja tässä kohtaa tunnen pienen piston sydämessäni; ei siellä tuota meidänkään tapahtumaa vielä näy. Lupaan kuitenkin tehdä oman osuuteni tässä kohtaa ja lisätä sen sinne.

Olkoon kesässämme kaikkea siihen kuuluvaa sopivassa suhteessa: lämpöä ja auringonpaistetta, mutta myös virkistäviä kesäsateita!
T: Sami

Vastaa