KYLÄKUITUHANKKEEN TOTEUTUMINEN KOKO POHJOIS-KYMENLAAKSON ETU

Kymenlaakson Kylät ry on huolestuneena seurannut Pohjois-Kymenlaakson valokuituhankkeen viimeaikaista tilannetta. Lupaavasti alkanut alueemme kyläseutujen houkuttelevuutta lisäävä hanke uhkaa jäädä keskentekoiseksi lainoitushaasteiden vuoksi. Hankkeen toteutuminen suunnitellun laisena on kuitenkin tärkeää niin alueemme kehityksen kuin olemassa olevan verkon toimivuudenkin kannalta.

Koko hankkeen alkusanathan ovat valtioneuvoston 2008 tekemässä periaatepäätöksessä ”100 megan Suomesta”, jonka tavoitteena oli saada kaikille vakituisille asunnoille vuoden 2015 loppuun mennessä valokuituyhteys kohtuullisen etäisyyden päähän saataville. Tuon ajatuksen pohjalta lähdettiin osuuskunta Kymijoen Kyläkuitua muodostamaan. Nyt lienee jo selvää että alkuperäinen tavoite ei toteudu kaikkialla Suomessa, mutta pelkästään kaupallisiin toimijoihin nojaten se olisi vieläkin kauempana.

Toteutuessaan Kymijoen Kyläkuidun valokutuverkko tekee kylistämme houkuttelevia asuinpaikkoja maaseutumaista asuinympäristöä hakeville, etätyömahdollisuuksia tarvitseville muuttajille ja yrittäjille. Nykyisessä muuttotappiotilanteessa luulisi että tätä näkökohtaa ei olisi varaa sivuuttaa. Lisäksi valokuituverkko mahdollistaa monipuoliset nopeaa kaksisuutaista yhteyttä vaativat palvelut. Esimerkiksi Kainuussa on jo nyt järjestetty valokuidun avulla erilaisia harrastus- ja opiskeluryhmiä joissa ohjaaja on yhdessä paikassa ja osallistujaryhmiä useammassa paikassa. Tällöin ryhmien kokonaiskoot muodostuvat sellaisiksi että niitä kannattaa järjestää. Monia muitakin asumista ja elämistä helpottavia sovelluksia on jo olemassa ja kehitteillä. Näin ollen valokuitu on muutakin kuin pelkkä ”nopea nettiyhteys”.

Julkista keskustelua seuratessa tuntuu myös toisinaan, että lainatakauksen tarvetta ja merkitystä ei oikein ymmärretä. Rakennettaessa vaikkapa vesiosuuskuntaa, on ainakin Kouvolassa aivan normaali käytäntö että kaupunki takaa lainan jolla verkko rakennetaan ja jonka osakkaat sitten maksavat esim. kymmenen vuoden kuluessa. Millä tavoin tässä infrarakentamisessa on sitten eroa, liikkuuko verkossa vesi vai data? Vedottaessa epäilyihin 100 % julkisen takauksen laillisuudesta on vain todettava että ratkaisuja asiaan on löydetty muuallakin joten siitä asia ei voi jäädä kiinni. Ja puhuttaessa muutoinkin ratkaisuista muualla, valokuituverkon onnistuminen täällä luo esikuvaa ja mallia lähialueillekin.

Kymenlaakson Kylät ry toivoo että päättäjät ymmärtävät valokuituverkon merkityksen Pohjois-Kymenlaaksolle ja omilla ratkaisuillaan eivät käy kaatamaan tai vaikeuttamaan hankkeen rakentamista suunnitellussa mittakaavassa.

1 kommenttia: “KYLÄKUITUHANKKEEN TOTEUTUMINEN KOKO POHJOIS-KYMENLAAKSON ETU

Vastaa