Kotkalainen Jari Elo valittiin kylätoiminnan tiennäyttäjäksi

Suomen Kylät ry on valinnut kylätoiminnan tiennäyttäjäksi Jari Elon Kotkan Tiutisista. Elolle annettiin kylätoiminnan kultainen ansiomerkki, joka on korkein kylätoiminnan ansiomerkki. Tunnustus julkistettiin Maaseutuparlamentissa järjestetyssä Suomen Kylien palkintogaalassa keskiviikkona 29. syyskuuta.

Kylätoiminnan tiennäyttäjä on kylätoiminnassa erityisen ansioitunut henkilö, joka on pitkäaikaisella panoksellaan kehittäneet valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa. Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on nimetty aina vuodesta 1999 lähtien.

Jari Elo on kotoisin Tiutisista, joka on pieni saaristokylä Kotkassa. Jari Elo on toiminut vuodesta 2007 Tiutisen kylätoimikunnan puheenjohtaja. Aktiivinen kylätoimikunta pitää kyläkokouksia, järjestää kylätapahtumia, ylläpitää kahvilatoimintaa, pitää joulumyyjäisiä ja organisoi erilaisia talkoita. Aktiivisesta toiminnasta kertoo myös se, että Tiutinen on valittu Kymenlaakson Vuoden Kyläksi 2019.

– Erittäin suuri kiitos palkitsemisraadille tästä arvokkaasta tunnustuksesta. Ei taida olla aikaisemmin tullut tällaisia valtakunnallisia tunnustuksia tänne Kotkan seudulle, Elo hehkuttaa palkintopuheessaan.

Kylää on kehitetty aktiivisesti ja uusin isompi ponnistus on kaikkien kyläläisten käyttöön tarkoitettu lähiliikuntapaikka. Liikuntapaikan lisäksi Leader-yhdistyksen rahoittamassa hankkeessa rakennettiin muun muassa jalkapallokenttä, frisbeegolfrata ja uimaranta. Suunnitelmissa on minigolfrata ja kuntoportaat.

Jari Elo on ollut edesauttamassa Tiutisiin rakennettua pyörätietä ja hänelle on tärkeää, että kaikilla asukkailla on turvallista liikkua saarelta mantereelle. Hän korostaa talkootyön merkitystä yhteisöllisyyden ja viihtyvyyden lisäämiseksi.

– Kukaan ei yksin tee mitään, yhdessä saamme paljon aikaan, elämän kiireellisyys ja itsekkyys ovat ikäviä kilpailijoita yhteisölliselle tekemiselle. Sosiaalinen kanssakäyminen on kova juttu, Elo kommentoi.