Maaseudun momentum on nyt!

Vuosi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kymenlaakson Kylät ry:n toiminnassa on palattu takaisin normaaliin siinä suhteessa, että allekirjoittanut on palannut vanhempainvapaalta ja Etelän tiekunnat tähän päivään -yksityistiehankkeen koulutuksetkin on saatu käynnistettyä – tosin etänä molemmat. Tulevan kevään ja kesän ohjelmasta ei voi vielä paljoa varmaksi lausua, mutta esimerkiksi valtakunnan virallisen Kylähullun voi ”tavata” myös virtuaalisesti Youtubessa jo nyt. Tarjoamme myös jäsenillemme maksutonta verkkokoulutusta helmikuussa kolmen illan pakettina.

Asetelmat ovat koronan myötä muuttuneet. Koskaan aikaisemmin ei ole etätyö puhuttanut näin paljoa. Maaseutu on saanut ennen näkemätöntä huomiota; yli miljoona suomalaista ryhtyi etätöihin, maallemuutto ja monipaikkaisuus voimistuivat, samalla maaseudun kiinteistökauppa piristyi. Digiloikka vähensi matkustamista, lisäsi sekä työn tuottavuutta että perheiden hyvinvointia, ja tuoreen uutisen mukaan pitkään laskussa ollut syntyvyyskin on kääntynyt nousuun.

Korona ravisutti Suomen heräämään siihen, ettei työtä varten tarvitse ajaa pitkiä tai edes lyhyitä matkoja kaupunkiin. Toimivat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat työn teon missä vain, milloin vain. Moneen paikkaan toimivia yhteyksiä on rakennettu tai ollaan parhaillaan rakentamassa. Tämä on suuri vetovoimatekijä alueelle kuin alueelle etätyöaikana ja varmasti sen jälkeenkin. Työnteko on tehokasta kotoakin käsin – miksei paikkana voisi olla kylätalolle perustettu etätyöpiste oheispalveluineen.

Monet eri tahot kuten Citymaalaiset -ryhmä ovat antaneet positiivista nostetta maalaisuudelle. Tätä työtä ovat tehneet jo pitkän aikaa maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät ja Suomen Kylät. Myös eduskunta on tunnustanut kylätoimintatyön merkityksen tässä ajassa myöntämällä toimintaan historiallisen suuren valtionavun. 1,4 miljoonaa euroa jakautuu maakuntiin ja kanavoidaan maallemuuton ja monipaikkaisuuden edistämiseen. Suomen kylät ry on esimerkiksi juuri palkannut Suomen historian ensimmäisen maallemuuttoasiamiehen. Voisi jopa sanoa, että maaseudun momentum on täällä!

Elina Seppänen
Toiminnanjohtaja
Kymenlaakson Kylät ry