MITÄ KUULUU MÄNTLAHTI – SUOMEN VUODEN KYLÄ 2022 -EHDOKAS?

Kymenlaakson Vuoden kylän 2022 valintaprosessi on käynnissä ja esitys valinnoista käsitellään Kymenlaakson liiton maakuntahallituksessa huhtikuussa. Sillä välin pyörähdämme tekstin ja kuvien myötä viime vuoden Kymenlaakson vuoden kylässä Mäntlahdessa Haminassa, joka on parhaillaan mukana valtakunnallisesta Suomen vuoden kylä 2022 -kilpailussa.

Mäntlahti valittiin viime vuonna Kymenlaakson vuoden kyläksi ja juhlavuoden kunniaksi kylään saatiin kiertopalkinto, hapanleipätiinu, joka ensi kesänä siirtyy vuoden 2022 Kymenlaakson vuoden kylään. Vuoden kylän julistaminen sai Mäntlahdessa ryhdin parantumaan ja hymyn suihin, mutta juhlavuonna ei saatu maailmaa valmiiksi. Viime vuodesta kesken jäi seurantalo Toivolan piha-alueen parantaminen, jota on toteutettu yhdessä Leader Sepra ry:n kanssa. Viime kesänä saatiin valmiiksi 120 m2:n patio sekä pihakeittiön perustukset. Tulevana kesänä on tarkoitus jatkaa talkoita ja saattaa pihakeittiö valmiiksi.  Lisäksi niin pihakeittiö kuin patio edellyttää kalustoa, joka hankkeen nimissä osin tehdään itse, mutta osin ostetaan.

Viime syksynä suunniteltiin myös kylän ilmoitustaulujen uusimista, mutta koronan johdosta talkoisiin ei ole vielä päästy. Ilmoitustaulujen osalta syksyllä pidettiin ideakilpailu, jonka mukaisesti uudet ilmoitustaulut toteutetaan.  Tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja uusia kylän ilmoitustaulut, niin että ne tavoittavat kyläläiset sekä vapaa-ajan asukkaat.

Talven selässä Mäntlahdessa on satakunta asujaa, mutta kevään myötä väkiluku 2–3 kertaisuus, kun talvella tyhjillään olevat talot ja kesämökit täyttyvät. Rannikkokylän eläessä kesästä, on tavoitteena saada osa-aika-asukkaat mukaan kylän ja sen yhdistysten toimintaan. Toimiva yhdistystoiminta on aktiivisen kylätoiminnan edellytys ja yhtälö toimii vielä paremmin, jos osa-aikaisesta kyläläisestä saadaan kokoaikainen yhdistysaktiivi.

Ja historiasta. Kaakon kulman historia on kansalaisvälinen, mutta sotaisa. Ehkä tästä johtuen 28.5 julkistetaan Mäntlahden parakkivaruskunnan Upseerikylän muistomerkki. Mäntlahden kylän lisäksi hankkeessa on ollut mukana Maasotakoulu, Haminan kaupunki sekä Upseerikylän ex-asukkaat.

Teksti: Matti Seppälä, Mäntlahti

Videotervehdys Mäntlahden kylältä

Mäntlahden verkkosivut

Ylen haastatteluMäntlahden kylältä