Kestävän kehityksen viikko tuo jälleen esiin paikallislähtöistä kestävän kehityksen toimintaa

Kestävän kehityksen viikkoa vietetään valtakunnallisesti 25.9-1.10.2023. Kestävän kehityksen viikko on tapahtumaviikko täynnä tietoa, vinkkejä, inspiraatiota ja keskustelua kestävyydestä. Viikon aikana eri osallistuvat toimijat tuovat maaseudun kestävyysteemaa esille tapahtumien ja keskustelun kautta. Tapahtumaviikko järjestetään samanaikaisesti 10 maakunnassa ja se on osa eurooppalaista Kestävän kehityksen viikkoa.

Tänä vuonna Kestävän kehityksen viikolle on rekisteröity jo yli 200 tapahtumaa. Viikon aikana järjestetään monipuolisesti ohjelmaa eri puolilla maata, ja jo tapahtumamäärään nähden onkin runsaasti eri tapoja tuoda esille ja luoda keskustelua kestävästä kehityksestä. Voi osallistua paikan päällä tai verkossa pidettäviin luentoihin, käydä kursseilla, työpajoissa ja sieniretkillä, oppia lajittelusta, erilaisista viljelymenetelmistä ja saada energiansäästövinkkejä. Kestävää kehitystä nostetaan viikon aikana esille myös esimerkiksi kouluissa. Yhteistä ja erityistä viikon tapahtumissa on into ja tekemisen halu, halutaan oppia ja inspiroida niin paikallisesti kuin laajemmin.

Tietoa tapahtumaviikosta ja tarkemmat tapahtumatiedot verkkosivuilla: https://kymenlaakso.kestavankehityksenviikko.fi/ohjelma/

Tapahtumatärppejä:

25.9.2023
Kestävän kehityksen viikon avajaiset Varsinais-Suomessa ja etänä
Kierrätystöitä esillä Kumppanuustalo Hilmassa Haminassa
Ikkunanäyttely näyttely Virojoen kylänraitilla avautuu Virolahdella

26.9.
Kierrätys- ja perinnekäsityönäyttely, Yhteisötila Kamari, Kouvola
Kierrätystyöpaja Kumppanuustalo Hilmassa Haminassa
Energiatehokkuutta arkeen -tilaisuus Kouvolassa ja etänä
Kestävän kehityksen toimikunnan virtuaaliset aamukahvit: Kaupungit ja kunnat & Kestävä kehitys
Ekotreffit etänä, järj. Maaseudun Sivistysliitto

27.9.
Jaalan Hartolan PVY-talon ympäristön siivoustalkoot

28.9.
10 vuotta REKOilua – miten vahvistetaan lähiruokakauppaa ilman välikäsiä, hybriditilaisuus

29.9.
Tavaranvaihtopäivät Jaalatalolla, Kouvola
Kylätalo Puljun Kirpputori Elimäellä, Kouvola

30.9.
Tavaranvaihtopäivät Jaalatalolla
Syyskirppis Voikkaan Seuratalolla Kouvolassa

Kestävän kehityksen teemaa nostetaan esille viikon aikana myös mm. Naukion koululla Kouvolassa, Neuvottoman koululla Haminassa, Klamilan koululla Virolahdella sekä Kotkan lyseossa.

Tapahtumaviikon taustalla maaseutupolitiikan Kestävän kehityksen viikko – maaseutu edelläkävijänä verkosto

Pohjanmaalta valtakunnallisesti levinnyttä Kestävän kehityksen viikkoa vietetään tänä vuonna valtakunnallisesti ja paikallisilla tapahtumilla kymmenessä eri maakunnassa (Kainuussa, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa).

Tapahtumaviikon toteutuksesta vastaa maaseutupolitiikan Kestävän kehityksen viikko – maaseutu edelläkävijänä verkosto. Verkostoa hallinnoi Svenska lantbrukssällskapens förbund, yhteistyössä Suomen Kylien sekä Åbo Akademin aluetieteen kanssa. Yhteisenä tavoitteena on tuoda esiin maaseudun mahdollisuuksia ja uusia innovaatioita kestävän elämäntavan takaamiseksi. Kestävän kehityksen viikko on myös tilaisuus eri toimijoille jakaa hyviä esimerkkejä kestävistä toimista ja innostaa myös muita. Ennen kaikkea viikko luo mahdollisuuksia yhdessä keskustella kestävämmästä tulevaisuudesta.

Avajaisia vietetään Mynämäellä

Kestävän kehityksen viikko avataan virallisesti avausseminaarilla, tänä vuonna Varsinais-Suomessa, Mynämäessä maanantaina 25.9. klo 13–15, tilaisuutta voi myös seurata etänä. Avajaisseminaari kokoaa yhteen asiantuntijoita ja kestävän kehityksen toimijoita keskusteluun maaseudun mahdollisuuksista, innovaatioista.

Simo Rissanen, erityisasiantuntija Suomen sosiaali- ja terveys ry SOSTEsta tuo esiin Kansalaistoiminnan merkitystä työssä kohti kestävämpää tulevaisuutta, käytännön esimerkkejä jakaa mm. Wirmon Martat ja Mynämäen asemanseudunkylät. Paikallislähtöinen kestävän kehityksen toiminta osana suurempaa kokonaisuutta onkin koko tilaisuudessa läsnä, tätä näkökulmaa avaamassa myös Kestävän kehityksen toimikunnan puolesta Taru Savolainen.

Tervetuloa seuraamaan avajaisia: https://kestavankehityksenviikko.fi/events/kestavan-kehityksen-viikon-avajaiset/

Lisätietoja:
Kestävän kehityksen viikko -verkosto:
Nora Backlund
erityisasiantuntija
Kestävän kehityksen viikko
nora.backlund(ät)slf.fi
+358 (0)44-0797079

Kymenlaakso
Elina Seppänen
toiminnanjohtaja
Kymenlaakson Kylät ry
elina.seppanen@kymenlaaksonkylat.fi
p. 040 184 3576