Vuosi vaihtui Virojoella – tähtäin on nyt Suomen Vuoden kylä -kisassa

Riemulla ei ollut rajaa, kun Virojoki sai maaliskuussa kuulla voittaneensa Kymenlaakson vuoden kylä 2023 -tittelin. KyKyn puheenjohtaja Sami Porkan Virojoen kyläyhdistys ry:n puheenjohtajalle Miika Mattilalle luovuttama kyltti kiidätettiin heti tienvarteen ja lisäksi teetettiin kylänraitille pari muutakin banderollia, että upea nimitys tulisi varmasti kaikkien kävijöiden tietoon.

Kesäkuussa Avoimet kylät -päivänä juhlittiinkin sitten voittoa koko kylän voimin ja pitkän kaavan mukaan. Aurinkoinen Virojoki-päivä alkoi ohjelmallisella torilla, missä oli tarjolla mm. ukrainalaisia herkkuja, aitoa hapanvelliä, kahvikojuja, vohveleita, lammastuotteita, villiyrttituotteita, raparperimehua, kosmetiikkaa, käsitöitä, puutuotteita, ihmeellistä uusinta viemäritekniikkaa, ympäristötaidetta ja paljon muuta. Ohjelmalavalla nautittiin lastenmusiikista ja Kymenlaakson puhallinmusiikkiyhdistyksen kaponieeriseitsikon konsertista.

Virojoen kyläyhdistys otti vastaan Kymenlaakson Liiton, Kymenlaakson Kylät ry:n, edellisvuoden tittelin haltijan Sippolan kylän sekä Valtakunnan virallisen kylähullun tervehdykset. Kyläjuhla huipentui illalla Down by the Joki- festivaaliin, jossa lavalle nousivat kylän omat rokkarit Straight Line ja Miika Mattila (kyllä, kyläyhdistyksen puheenjohtaja!) sekä huikea Kake Randelin. Bileet olivat kerrassaan mahtavat!

Vuoden aikana oltiin myös kovin liikunnallisia. Edellisvuonna valmistuneiden Lapinvuoren kuntoportaiden avajaiskisat järjestettiin toukokuussa. Ukkonen, rankkasateet ja raesateet eivät osallistujia lannistaneet ja kisaa käytiin hyvässä hengessä ja hymyssä suin. Virallinen nopeussarjan kisaennätys on nyt Arttu Aholan 0:24,87 ja tasa-aikakisassa pohjat asetti Sulo Saarilaakso, jonka kahden nousun erotus oli vain 9 sekunnin sadasosaa (0:00,09). Lasten liikuntaa saatiin edistää myös kaikkien aikojen ensimmäisen Virojoen lasten pyörävaelluksen yhteistyökumppanina. SUP-laudat olivat jälleen kyläläisten käytössä.

Syksyllä talkoiltiin kylänraitin varrella oleviin tyhjien liiketilojen ikkunoihin suurkuvanäyttely kylän vanhoista valokuvista osana valtakunnallista Kestävän kehityksen viikkoa. Edelleen esillä oleva näyttely kuvaa kylämaiseman muutosta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Vanhat rakennukset, autot tai mainokset herättävät nostalgiaa, mutta näyttelyn tarkoitus on myös herätellä kyläläisiä katsomaan tämän päivän kylämaisemaa avoimin mielin. Miltä kylä näyttää nyt? Mihin suuntaan muutos on mennyt? Mitä itse voisimme tehdä kylän viihtyisyyden lisäämiseksi?

Vuosi päättyi tutusti Virojoen joulunavaukseen ja jouluikkunakilpailuun, joita kyläyhdistys järjesti jo viidettä kertaa. Värivalot valaisivat kylän keskellä olevaa kivisiltaa ja jokimaisemaa loppiaiseen asti.

Vuoden kylä -nimitys toi kylään uutta virtaa ja keskusteluun nousi uusia ideoita ja teemoja tulevia aikoja odottamaan. Leader Sepran järjestämässä Nuoret äänessä -illassa saatiin kuulla nuorilta hyviä ja koko kylän hyvinvointia edistäviä toiveita mm. uimapaikan järjestämisestä kyläläisille. Vanhan kansakoulun traaginen tulipalo nosti ilmaan kysymyksen kylämaiseman kohtalosta ja keskustelua keinoista, millä voisimme sitä parantaa? Entä miten säilyttää oman kylän identiteetti, vireys ja elinvoima tilanteessa, jossa hyvät uutiset ovat kortilla – talousluvut painuvat pakkaselle, itäraja on hetkellisesti suljettu ja kuntaliitosta väläytellään. Työsarkaa siis kylällä riittää yllin kyllin. Siitä selvitään vain jos pystytään säilyttämään hyvä meininki ja kyläläiset saadaan joukolla mukaan. Hyvänä ohjenuorana tulevaisuuden työhön voi pitää Kymen Sanomien pääkirjoituksen (22.3.2023) toteamusta Virojoesta:

“Näkyvyyden ja maineen hankkimiseksi ei aina tarvita isoja tekoja, kylä saa olla asukkaidensa näköinen. Sympaattinen ja vieraanvarainen.” 

Seuraava tähtäin on Suomen Vuoden kylä -titteli, joka myönnetään keväällä yhdelle maakunnalliselle vuoden kylälle. Saman aikaisesti kun Virojoella valmistaudutaan valtakunnalliseen kisaan, maakuntatasolla on käynnistetty Kymenlaakson Vuoden kylä -valintakierros. Ehdotuksia Virojoen manttelinperijäksi voi tehdä 31.1.2024 asti osoitteessa www.kymenlaaksonkylat.fi .

Kuva 1: Miika Mattila ja Sami Porkka, kyltti
Kuva 2: Torilta muutamia, Kylä koostuu sydämistä, Ympäristötaide, Kymenlaakson Puhaltajat
Kuva 3: Palkitsijat ja palkittavat, The Joki Miika
Kuva 4: Porraskisat, Lasten pyörävaellus, Sup-laudat
Kuva 5: Ikkunatalkoot
Kuva 6: Värivalot sillalla, Laulajat R-kioskilla
Kuva 7: Kymenlaakson Vuoden kylä -valinta, ehdotuksia voi tehdä 31.1.2024 asti.

Teksti ja kuvat: Virojoen kyläyhdistys ry / Kymenlaakson Kylät ry

www.virojoki.fi